Stránka 1 z 2

Klasické české rohlíky

PříspěvekNapsal: 31 pro 2011, 20:08
od Mánek
Vyměnil jsem s Ivou svoji "Sladkovodní kuchařku" za její kuchařku "Pekárnománie". Dnes jsem z ní vyzkoušel klasické české rohlíky, a výsledek je famózní. Jen jsem k výrobě omládku nepoužil sladěnku ani med, ale lžičku černé melasy. Velký úspěch, omládek nakynul tak krásně, že mi v pekárně vyhodil lopatky z hřídelek! Dovolil jsem si tento recept zkopírovat z Iviných stránek (http://www.primapekarna.estranky.cz) sem, se svými fotkami a doplněním mých poznatků. Snad mi bude odpuštěno!!!
CC


Suroviny:
Omládek:
100 ml vlažné vody,
lžička Sladěnky (medu, nebo černé melasy),
10 g droždí,
125 g hladké mouky

Dále:
5 g cukru,
140 ml vody,
7,5 g soli (asi 1,5 lžičky),
355 g hladké mouky,
25 g tuku (dala jsem olivový olej, možné dát i margarín nebo sádlo - ne Heru)

Postup:
Suroviny na omládek necháme v pekárně na pár minut jen umíchat, pak v zavřené 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a necháme umíchat a vykynout těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.

Tyto rohlíky jsou.................prostě staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe.

Z poloviny těsta jsem umotal klasické rovné rohlíky, z druhé poloviny minirohlíčky plněné šunkovými dvojhubkami:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po vytažení z trouby se rohlíky zdají být "křupavé" až příliš, ale po chvíli se to spraví na tu správnou křupavost.

HP BB

Re: Klasické české rohlíky

PříspěvekNapsal: 01 led 2012, 10:29
od noskovice
Mánečku, ty minirohlíčky bych si dala hned. Vypadají moc pěkně. HP

Re: Klasické české rohlíky

PříspěvekNapsal: 01 led 2012, 14:07
od Brutzel-Svejk
Ty si určitě udělám, originál české rohlíky mi tu chybí, i když tu je pečivo ve všech možných variantách. Dík Manečku.

Re: Klasické české rohlíky

PříspěvekNapsal: 02 led 2012, 16:07
od drobek
Mánku, jak Ivu znám určitě se zlobit nebude. Vždyť jí vlastně děláš reklamu. BB
Pekárnománii mám, zatím jsem podle ní pekl jednou a zrovna moc se to nepovedlo, no ale to nebyla vina Ivy, a doufám ani moje, svádím to na mouku. Měl jsem ji doma tak dlouho že jsem zapomněl co to je. Podle barvy jsem hádal žitnou, podle výrobku to byla pšeničná celozrnná. Nechtělo se to mrcha upét a neztmavlo to. Dík za poznatek s melasou, byl jsem rozhodnut to zkusit. Sladěnka se sem jaksi nedováží, zato melasy světlé i tmavé jsou plné regály. Jdu na to. HP

Re: Klasické české rohlíky

PříspěvekNapsal: 02 led 2012, 17:40
od iva2111
drobek píše:Mánku, jak Ivu znám určitě se zlobit nebude. Vždyť jí vlastně děláš reklamu..... HP

Jojo, Iva se nezlobí, naopak! :lol: Iva je ráda....a drobek má pravdu - beru to jako dobrou reklamu GG

Mánku, doufám, že odzkoušíš (s dobrým výsledkem) i spoustu dalších receptů. Držím palce! BB