Klasické české rohlíky
Napsal: 31 pro 2011, 20:08
Vyměnil jsem s Ivou svoji "Sladkovodní kuchařku" za její kuchařku "Pekárnománie". Dnes jsem z ní vyzkoušel klasické české rohlíky, a výsledek je famózní. Jen jsem k výrobě omládku nepoužil sladěnku ani med, ale lžičku černé melasy. Velký úspěch, omládek nakynul tak krásně, že mi v pekárně vyhodil lopatky z hřídelek! Dovolil jsem si tento recept zkopírovat z Iviných stránek (http://www.primapekarna.estranky.cz) sem, se svými fotkami a doplněním mých poznatků. Snad mi bude odpuštěno!!!
Suroviny:
Omládek:
100 ml vlažné vody,
lžička Sladěnky (medu, nebo černé melasy),
10 g droždí,
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru,
140 ml vody,
7,5 g soli (asi 1,5 lžičky),
355 g hladké mouky,
25 g tuku (dala jsem olivový olej, možné dát i margarín nebo sádlo - ne Heru)
Postup:
Suroviny na omládek necháme v pekárně na pár minut jen umíchat, pak v zavřené 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a necháme umíchat a vykynout těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.
Tyto rohlíky jsou.................prostě staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe.
Z poloviny těsta jsem umotal klasické rovné rohlíky, z druhé poloviny minirohlíčky plněné šunkovými dvojhubkami:
Po vytažení z trouby se rohlíky zdají být "křupavé" až příliš, ale po chvíli se to spraví na tu správnou křupavost.
Suroviny:
Omládek:
100 ml vlažné vody,
lžička Sladěnky (medu, nebo černé melasy),
10 g droždí,
125 g hladké mouky
Dále:
5 g cukru,
140 ml vody,
7,5 g soli (asi 1,5 lžičky),
355 g hladké mouky,
25 g tuku (dala jsem olivový olej, možné dát i margarín nebo sádlo - ne Heru)
Postup:
Suroviny na omládek necháme v pekárně na pár minut jen umíchat, pak v zavřené 35-45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a necháme umíchat a vykynout těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na dílky a uděláme rohlíky (12 menších nebo 8-10 velkých).
Na plechu, v teplém a pokud možno vlhkém prostředí (aby neokoraly) je necháme dobře nakynout a potřené vodou je upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10-15min) s kastrůlkem vody na dně - kvůli tvorbě páry, ve které rohlíky lépe nakynou.
Tyto rohlíky jsou.................prostě staré, známé rohlíky, tak, jak je všichni známe.
Z poloviny těsta jsem umotal klasické rovné rohlíky, z druhé poloviny minirohlíčky plněné šunkovými dvojhubkami:
Po vytažení z trouby se rohlíky zdají být "křupavé" až příliš, ale po chvíli se to spraví na tu správnou křupavost.