Ačkoli to nepochybně není totéž, třeba to k něčemu bude.
Možná, že se to chová podobně.
ČERNÁ SŮL
Černá sůl (kala namak) je nerafinovaná stolní sůl s výraznou siřičitou vůní, která se těží ve vulkanických oblastech Pákistánu a Indie. Oproti tomu, co napovídá její název, je růžové barvy a má jen slabou slanou chuť (vzhledem k vysokému obsahu minerálních látek). V indické kuchyni se často používá jako doplňkové koření. Její blahodárné účinky na organismus využívá i ajurvédská medicína a například v USA je prodávána v podobě prášku, který je téměř bez zápachu.
Černá sůl není běžná sůl, nepřidávejte ji prostě na cokoliv. Má úplně jinou chuť než stolní nebo mořská sůl a proto je ani nemůže ve vaší kuchyni zcela nahradit.
Je hlavní složkou "chaat masala" – směsi koření určené zejména k čerstvému ovoci (např. jablka a banány). Můžete s ní dochutit třeba i zeleninový salát, čerstvé ředkvičky nebo řepu. Vždy ji skladujte v těsně uzavřené nádobě, aby si zachovala svou typickou vůni. Zejména ze začátku ji nepoužívejte v množství jako klasickou sůl, ale raději méně.
Vhodné použití černé soli:
na čerstvé krájené ovoce
do polévek
do salátů
k rybám
na některé druhy masa
pražené kešu oříšky
domácí ovocné limonády
čerstvé jogurtové zálivky a omáčky
Zařadit ji můžete i při zdravotních potížích:
pomáhá správnému trávení
může přispět ke zlepšení zraku
pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
může pomoci při pálení žáhy
obsahuje vysoký podíl železa
Zdroj:
http://www.gurmankoreni.cz/clanky/zajim ... zna-nevite