Stránka 1 z 1

Havajská sůl

PříspěvekNapsal: 29 čer 2012, 17:08
od j3david
Na své poslední cestě jsem přišel k příležitosti o které jsem neměl moc možností uvažovat. Bylo to kup, nebo nechej být. Takže jsem si přivezl pytlík "havajské soli". Čím mne zaujala je to že je černá jako uhlí! Takže zajímavé, nicméně namístě je otázka: "Je to k něčemu dobré?" Nebo je to jenom atraktivní ozdoba stolu? Máte někdo s tímto nějakou zkušenost? Jo - abych nezapoměl ... ač černá, je skutečně slaná :P

Re: Havajská sůl

PříspěvekNapsal: 29 čer 2012, 18:31
od drobek
Jen jsem o ní slyšel, nikdy neviděl natož ochutnal :o že by proto, že Hawai je vlastně USA? :lol: Možná někde ve speciálních obchodech k mání je, to jo, ale necítím potřebu ji hledat. :roll:
Má nějakou zvláštní chuť nějakým směrem? Podle toho by se snad dalo určit k čemu, krom ozdoby stolu, by to mohlo být.

Re: Havajská sůl

PříspěvekNapsal: 29 čer 2012, 22:25
od parles
Viděl jsem tuhle sůl v Německu. Je černá, protože je v ní zamíchaný popel z Havajských sopek. Údajně jde o pravěkou mořskou sůl, která obsahuje nezvyklé množství zdraví prospěšných minerálů, ale je tak drahá, že mě přešla chuť.

Re: Havajská sůl

PříspěvekNapsal: 30 čer 2012, 05:15
od j3david
No - ochutnáno "jen tak ..." to kromě toho že je to slané nějakou zvláštní chuťovou odlišnost neregistruji. Proto jse taky sem dal ten dotaz jestli náhodou někdo neví o něčem (o receptu, o technice grilování, přípravy atd.) v čem by se nějak projevila "jedinečnost" této soli projevila a třeba se to chuťově nějak projevilo. Zdá se tedy že ne. Takže jedinečnost je kromě ceny :AD v tom že je černá což může budit jistý údiv. No naštěstí jak jsem uvedl to byla koupě příležitostná a v tomto případě i cenově ne tak závratná.

Re: Havajská sůl

PříspěvekNapsal: 06 črc 2012, 15:22
od Stan
Ačkoli to nepochybně není totéž, třeba to k něčemu bude.
Možná, že se to chová podobně.

ČERNÁ SŮL

Černá sůl (kala namak) je nerafinovaná stolní sůl s výraznou siřičitou vůní, která se těží ve vulkanických oblastech Pákistánu a Indie. Oproti tomu, co napovídá její název, je růžové barvy a má jen slabou slanou chuť (vzhledem k vysokému obsahu minerálních látek). V indické kuchyni se často používá jako doplňkové koření. Její blahodárné účinky na organismus využívá i ajurvédská medicína a například v USA je prodávána v podobě prášku, který je téměř bez zápachu.
Černá sůl není běžná sůl, nepřidávejte ji prostě na cokoliv. Má úplně jinou chuť než stolní nebo mořská sůl a proto je ani nemůže ve vaší kuchyni zcela nahradit.


Je hlavní složkou "chaat masala" – směsi koření určené zejména k čerstvému ovoci (např. jablka a banány). Můžete s ní dochutit třeba i zeleninový salát, čerstvé ředkvičky nebo řepu. Vždy ji skladujte v těsně uzavřené nádobě, aby si zachovala svou typickou vůni. Zejména ze začátku ji nepoužívejte v množství jako klasickou sůl, ale raději méně.

Vhodné použití černé soli:
na čerstvé krájené ovoce
do polévek
do salátů
k rybám
na některé druhy masa
pražené kešu oříšky
domácí ovocné limonády
čerstvé jogurtové zálivky a omáčky

Zařadit ji můžete i při zdravotních potížích:
pomáhá správnému trávení
může přispět ke zlepšení zraku
pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
může pomoci při pálení žáhy
obsahuje vysoký podíl železa

Zdroj: http://www.gurmankoreni.cz/clanky/zajim ... zna-nevite