Geneticky modifikované potraviny
Napsal: 02 srp 2012, 16:06
Tak já nějak nevím. Pořád se mluví o tom, jak je to špatné, jak nás průmysl a zemědělství krmí jedy a jinými špatnostmi. Nechci tvrdit že to není pravda, ostatně ani nemůžu, všichni a všechny víte, že patřím mezi rejpaly. Ale, kde je vlastně pravda?
Už od pravěku se lidí krmili, mimo jiné, zrním a to byla původně jen a jen tráva, respektive travní semena. A lidé si vybírali a čertvíjak dokázali udělat, že zrnka byla čím dál větší. Pak přišly časy, když hodně přeskočím, časy Mičurina, který vyšlechtil lepší jablka a kdo ví co ještě, už si to nepamatuju. Ale co vím jistě je, že on vlastně zasáhl do genetického kódu rostlin, míchal dohromady různé odrůdy aby získal lepší a ještě lepší, a chorobám odolnější. No, jestli tohle není genetické inženýrství, pak nevím už vůbec nic.
Za mých mladých let, ať nemluvím jen o rostlinách, dojily krávy průměrně 3,5 litru mléka denně. Dnes je to desetinásobek, díky čemu? Ano díky šlechtění a křížení plemen, aby dojily víc a přitom byly odolnější chorobám. Takže jsme zas na začátku. Lidé míchají přírodou od nepaměti, ale teď je z toho najednou takovýhle problém.
Já nechci ani omylem tvrdit, že jen já mám pravdu a zbytek lidstva ne. Četl jsem na tohle téma zajímavý článek, a obávám se, že by na tom mohlo něco být.
Co myslíte?
A nakonec to musím trochu nabourat. Totiž, dočetl jsem se, jak jsme dlouhá léta šlechtili (=geneticky upravovali) rajčata, aby byla červenější. Dnes jsou, ale když je koupíte, nemají chuť. Nemají, to nemůže nikdo popřít. Ale teď mi vysvětlete, jak je možné, že když koupím sazeničky a dám je doma na záhonek, rajčata jsou chuti přímo delikátní. Jak to? Vždyť by to mělo být z úplně stejných semínek.
Jediné vysvětlení které mně napadá, a obávám se nemusí být daleko od pravdy je, že z nás zase někdo dělá blbce. Je to snad poprvé?
Už od pravěku se lidí krmili, mimo jiné, zrním a to byla původně jen a jen tráva, respektive travní semena. A lidé si vybírali a čertvíjak dokázali udělat, že zrnka byla čím dál větší. Pak přišly časy, když hodně přeskočím, časy Mičurina, který vyšlechtil lepší jablka a kdo ví co ještě, už si to nepamatuju. Ale co vím jistě je, že on vlastně zasáhl do genetického kódu rostlin, míchal dohromady různé odrůdy aby získal lepší a ještě lepší, a chorobám odolnější. No, jestli tohle není genetické inženýrství, pak nevím už vůbec nic.
Za mých mladých let, ať nemluvím jen o rostlinách, dojily krávy průměrně 3,5 litru mléka denně. Dnes je to desetinásobek, díky čemu? Ano díky šlechtění a křížení plemen, aby dojily víc a přitom byly odolnější chorobám. Takže jsme zas na začátku. Lidé míchají přírodou od nepaměti, ale teď je z toho najednou takovýhle problém.
Já nechci ani omylem tvrdit, že jen já mám pravdu a zbytek lidstva ne. Četl jsem na tohle téma zajímavý článek, a obávám se, že by na tom mohlo něco být.
Co myslíte?
A nakonec to musím trochu nabourat. Totiž, dočetl jsem se, jak jsme dlouhá léta šlechtili (=geneticky upravovali) rajčata, aby byla červenější. Dnes jsou, ale když je koupíte, nemají chuť. Nemají, to nemůže nikdo popřít. Ale teď mi vysvětlete, jak je možné, že když koupím sazeničky a dám je doma na záhonek, rajčata jsou chuti přímo delikátní. Jak to? Vždyť by to mělo být z úplně stejných semínek.
Jediné vysvětlení které mně napadá, a obávám se nemusí být daleko od pravdy je, že z nás zase někdo dělá blbce. Je to snad poprvé?