Všude kolem dozrály bezinky a byla by škoda je nechat všechny ptákům. A tak nastala doba výroby likéru, abychom byli v zimě zdraví!
Suroviny:
2,5 l bezinek
1,5 l vody
citronová kyselina nebo šťáva
1 kg cukru
1 vanilkový cukr
6 hřebíčků
1 lžička mleté skořice
1 l rumu
2 lžíce instantní kávy
Příprava:
Zralé plody bezu černého (bezinky) obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou aby kuličky byly ponořené a rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu podle chuti, hřebíček, skořici, nové koření a kávu, přivedeme k varu a vaříme 30 minut. Uvařené bezinky přecedíme a vymačkáme přes umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně cukrem nebo kávou a po vychladnutí přidáme 1 litr rumu nebo vodky. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.
Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
Likér pomáhá při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním.
Já už zásobičku mám, a co vy?