Slovník piv, co by se mohl sakra hodit.
Napsal: 28 črc 2012, 22:50
ABBEY BEER – (belgické) Opatské pivo, silné s ovocným aroma, které vyráběli mniši.
ALE – (anglické) Pivo vyrobené z kvasinek svrchního kvašení; má charakteristickou vyzrálou chuť. Široká škála barev, chutí a stupňů.
ALTBIER – (německé) Svrchně kvašené pivo. Má měděnou barvu, je vařeno pouze z ječného sladu, kvašené z jednobuněčných kvasinek a dozrávající za studena, s podílem alkoholu 4,5 - 4,7% objemu.
AMBER (jantar) – ležák nebo typu ALE, barvou na půl cesty mezi světlým a tmavým pivem
BARLEY WINE – (anglické) V překladu ječné víno, mimořádně silné pivo typu ALE, podíl alkoholu obvykle přes 6% objemu, blížící se k 11%, měděná, rezavě hnědá nebo tmavě hnědá barva.
PIVO – Kvašený nápoj vyrobený z obilného sladu, jako např. ječmen, pšenice, rýže a jiné, do něhož se přidává chmel, kvasinky a voda. Ležák, ALE, porter, stout, včetně všech belgických a německých druhů – to vše je pivo.
BIERE DE GARDE - (francouzské) Silné pivo měděné barvy, svrchně kvašené, obsah alkoholu 5,5 - 6% objemu.
BITTER – (anglické) Jde o suché pivo a obvykle se podává čepované. Nemělo by se podávat příliš vychlazené.
BOCK - (německé) Kozel. Silné pivo. -- Je-li neznačkové, objevuje se na dně zákvas z ječmenného sladu, je různě silné, obvykle tmavé a lehce nasládlé. Tradičně se vyrábí v zimě pro jarní spotřebu.
BROWN ALE – Tmavohnědé pivo typu ALE, sladké chuti, může být také červenavě hnědé a sušší – hnědé ALE na jihu Anglie obsahuje méně alkoholu než tmavé ALE vyráběné na severu.
KARAMELOVÝ SLAD – Rovněž známý pod názvem krystalový slad. Typ sladu vyráběného zahříváním, díky čemuž pak dodává pivu barvu a aroma.
CREAM ALE - (americké) Jedná se o světlé, jemné, slabé ALE, které mohlo být dokonce říznuto ležákem.
TMAVÉ PIVO – Existuje mnoho druhů. Používá-li se pivo bez značky, obvykle jde o tmavý ležák mnichovského typu.
DIET PILS - (německé) Původně určeno pro diabetiky, německý styl, sacharidy se přeměňují důkladným kvašením na vysoký obsah alkoholu (6% objemu) a MNOHO kalorií.
DOPPELBOCK - (německé) "Dvojitý" kozel. Německé mimořádně silné pivo vyráběné spodním kvašením, rezavě hnědé nebo tmavě hnědé barvy. Hutné a bohaté s dlouhotrvající pěnou. Značková jména skoro vždy končí na „-ator“.
DORT – Zkratka používaná v Belgii a Holandsku k označení piva typu Dortmundský export.
DORTMUNDER – Pivo vařené v Dortmundu.
DRY – Suchá piva skýtají výrazné chutě, které nedoznívají. Pachuť je minimální či žádná. Metoda suché výroby piva trvá obvykle déle než jiné metody a kvasinky ve výrobním procesu spotřebují mnohem více přírodních cukrů, které produkuje kvašené zrno. Suchá piva by se nikdy neměla nazývat sladkými. Byly několik let velmi módní u amerických výrobců piva, než všechny téměř vymizely. Suché pivo ještě můžete najít v pivních regálech japonského či evropského oddělení, pokud tam nahlédnete.
DUNKEL - (německé) "Tmavé
EISBOCK – Mimořádně silné pivo (doppel - dvojitý) kozel, jehož síla je znásobena zmrazováním. Odstranění ledu dodává pivu silnější koncentraci.
EXPORT – Světlé pivo dortmundského typu vyráběné v Německu spodním kvašením, je chuťově plnější než plzeňské, ale ne tak sladké jako mnichovské světlé pivo.
FARO – Bruselský místní typ. Slazená verze piva Lambic.
FESTBIER - (německé) Jakékoliv pivo vyrobené pro festival.
FRAMBOISE - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými malinami.
GUEUZE - (belgické) Řezání starého a mladého piva typu Lambic.
HEFE - (německé) Kvasnicové. Označuje, že se pivo upravuje a sedimentuje v lahvích.
HELL - (německé) Světlé. Označuje běžné pivo, které má zlatavou barvu.
ICE – (kanadské) Proces, v němž je sladina vystavena teplotě 25 stupňů, což optimalizuje srážení bílkovin. Bílkoviny jsou jímány do ledových krystalů, které se před kvašením odstraňují.
INDIA PALE ALE - Super-premium – vysoce kvalitní světlý typ ALE
KELLERBIER - (německé) Označuje nefiltrovaný ležák, v němž je obvykle vysoký obsah chmele a nízká karbonizace. Má různé stupně.
KOLSCH - Pivo z Kolína nad Rýnem, typu digestiva. Zlaté vařené pivo ze spodního kvašení
KRIEK - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými třešněmi.
LAGER - (německé) Ležák - druhový termín pro pivo vyrobené spodním kvašením. Pravé ležáky se vyrábějí a zrají při teplotách blížících se bodu mrazu. Celosvětové oblibě se těší zvláště díky své jemnosti a čistotě.
LAMBIC - (belgické) Spontánně kvasící typ pšeničného piva jedinečného pro Belgii.
LIGHT ALE - (anglické) Lahvový protějšek základního hořkého piva. Nejde o nízkokalorické pivo.
LIGHT BEER - (americké) Jedná se o slabé pivo plzeňského typu, obvykle má méně kalorií.
MAIBOCK - (německé) Pivo kozel nejvyšší kvality, obvykle světlé, bylo vyrobeno k oslavě jara na 1. máje.
MALT LIQUOR - (americké) Silné, světlé, ležák, levná výroba. Není zvláště sladové, ačkoliv obvykle tato piva mají málo chmelových vlastností. Nejde o destiláty, ačkoliv to jsou obvykle nejsilnější piva řady amerických pivovarů.
MARZEN - (německé) Březen. Jedná se o středně silnou verzi jantarově červeného vídeňského typu se sladovým aroma. Sezónní pivo pro Oktoberfest.
MILD - (anglické) Název naznačuje, že se jedná o slabě chmelové a poměrně těžké pivo. Některá mají měděnou barvu, většina je tmavě hnědá.
MUNCHENER / MUNCHNER - (německé) Mnichovský typ. Označuje tmavě hnědý ležák, typ vyvinutý v Mnichově.
OKTOBERFEST - viz MARZEN
OLD (ALE) - V Austrálii znamená “old” (tj. starý) tmavé pivo typu ALE. V Británii se termín „old“ používá k označení středně silného tmavého ALE, jako např. Old Peculiar. Žádná piva typu ALE nelze v žádném případě označit za stará v tomto stylu.
PALE ALE - (anglické) Světlé (pale) v tomto případě znamená v barvě mědi v kontrastu k tmavě hnědé. Termín používají některé anglické pivovary, aby odlišily svá kvalitní hořká piva (premium bitter), zvláště lahvová.
PECHE - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými broskvemi.
PILSNER / PILSENER / PILS - (Plzeňské, Česko) Volně lze jako tento druh popsat jakékoliv pivo zlatavé barvy, suché, spodně kvašené a střední síly, ačkoliv správně přináleží výrobku v nejvyšší kvalitě, vyznačujícímu se chmelovostí květové vůně a suchým dozvukem. Zraje ve dřevě, je tradičně ze všech ležáků nejsvětlejší.
PORTER - (anglické) Pivo vařené v londýnském stylu, které prakticky zaniklo, ale slaví svůj návrat. Původně vzniklo k uspokojení poptávky po řezaném pivu typu ALE a STOUT v poměru 50:50, jeho tmavě hnědý odstín pochází z pražení ječmene před zahájením vaření piva. Světlejší bratr piva STOUT má méně výraznou chmelovou chuť než ALE a je těžší než většina piv, s lehkým náznakem sladké příchuti.
RAUCHBIER – K výrobě tohoto tmavého, svrchně kvašeného druhu, vyráběného zvláště v Bambergu a Frankonii a v jejich okolí, se používá uzený slad.
ROOT BEER (kořenové pivo) - To není opravdové pivo! V polovině 18 století jej vytvořil filadelfský lékárník Charles Hires, původní kořenové pivo byl (velice) nízkoalkoholický, přírodně šumivý nápoj vyrobený kvašením směsi cukru a kvasinek s různými kořínky, bylinami a kůrami, jako např. sarsaparila, sassafras, třešeň ptačí, libavka a zázvor. Dnešní komerční kořenové pivo je zcela nealkoholické a většinou obsahuje cukr, karamelové barvivo, kombinaci umělých a přírodních příchutí (včetně těch původně používaných) a sycenou vodu pro perlivost.
RUSSIAN (nebo IMPERIAL) STOUT – Druh, který se původně vařil v Anglii pro export do Ruska od 80. let 18. století a díky své síle je blízkým příbuzným ječného vína. Vzhled: ječné víno je v podstatě sytě zlatožluté, ale existují i tmavší druhy. STOUT IMPERIAL RUSSIAN je velmi tmavé pivo.
SAISON - (belgické) Sezónní letní styl ve francouzsky hovořící části Belgie. Ostře osvěžující, slabě kyselé, svrchně kvašené pivo, často připravované v lahvích.
SCOTCH ALE – Skotský typ ALE má většinou sladový akcent. Někdy se používá zvláště k označení velice silného, často extrémně tmavého druhu se sladovým akcentem, pocházejícího z této země.
STEAM BEER – Pod ochrannou známkou společnosti Anchor Brewing Co., San Francisco. Typická metoda spodního kvašení při vysokých teplotách a obvykle v širokých, mělkých nádobách. Vzniká pivo charakteristické jak prvky ležáku, tak ALE.
STOUT – Mimořádně tmavé, téměř černé spodně kvašené pivo vyráběné se silně praženým sladem.
SWEET STOUT – (anglické) Styl stout, který je slazen mléčnými cukry (laktózou), je sladší než suchý stout.
Takže jek vidno, dostalo se Velkopopovické až do kategorií piv - Kozel. A já ho mám stejně nejradši. Jen se sem nedováží.
ALE – (anglické) Pivo vyrobené z kvasinek svrchního kvašení; má charakteristickou vyzrálou chuť. Široká škála barev, chutí a stupňů.
ALTBIER – (německé) Svrchně kvašené pivo. Má měděnou barvu, je vařeno pouze z ječného sladu, kvašené z jednobuněčných kvasinek a dozrávající za studena, s podílem alkoholu 4,5 - 4,7% objemu.
AMBER (jantar) – ležák nebo typu ALE, barvou na půl cesty mezi světlým a tmavým pivem
BARLEY WINE – (anglické) V překladu ječné víno, mimořádně silné pivo typu ALE, podíl alkoholu obvykle přes 6% objemu, blížící se k 11%, měděná, rezavě hnědá nebo tmavě hnědá barva.
PIVO – Kvašený nápoj vyrobený z obilného sladu, jako např. ječmen, pšenice, rýže a jiné, do něhož se přidává chmel, kvasinky a voda. Ležák, ALE, porter, stout, včetně všech belgických a německých druhů – to vše je pivo.
BIERE DE GARDE - (francouzské) Silné pivo měděné barvy, svrchně kvašené, obsah alkoholu 5,5 - 6% objemu.
BITTER – (anglické) Jde o suché pivo a obvykle se podává čepované. Nemělo by se podávat příliš vychlazené.
BOCK - (německé) Kozel. Silné pivo. -- Je-li neznačkové, objevuje se na dně zákvas z ječmenného sladu, je různě silné, obvykle tmavé a lehce nasládlé. Tradičně se vyrábí v zimě pro jarní spotřebu.
BROWN ALE – Tmavohnědé pivo typu ALE, sladké chuti, může být také červenavě hnědé a sušší – hnědé ALE na jihu Anglie obsahuje méně alkoholu než tmavé ALE vyráběné na severu.
KARAMELOVÝ SLAD – Rovněž známý pod názvem krystalový slad. Typ sladu vyráběného zahříváním, díky čemuž pak dodává pivu barvu a aroma.
CREAM ALE - (americké) Jedná se o světlé, jemné, slabé ALE, které mohlo být dokonce říznuto ležákem.
TMAVÉ PIVO – Existuje mnoho druhů. Používá-li se pivo bez značky, obvykle jde o tmavý ležák mnichovského typu.
DIET PILS - (německé) Původně určeno pro diabetiky, německý styl, sacharidy se přeměňují důkladným kvašením na vysoký obsah alkoholu (6% objemu) a MNOHO kalorií.
DOPPELBOCK - (německé) "Dvojitý" kozel. Německé mimořádně silné pivo vyráběné spodním kvašením, rezavě hnědé nebo tmavě hnědé barvy. Hutné a bohaté s dlouhotrvající pěnou. Značková jména skoro vždy končí na „-ator“.
DORT – Zkratka používaná v Belgii a Holandsku k označení piva typu Dortmundský export.
DORTMUNDER – Pivo vařené v Dortmundu.
DRY – Suchá piva skýtají výrazné chutě, které nedoznívají. Pachuť je minimální či žádná. Metoda suché výroby piva trvá obvykle déle než jiné metody a kvasinky ve výrobním procesu spotřebují mnohem více přírodních cukrů, které produkuje kvašené zrno. Suchá piva by se nikdy neměla nazývat sladkými. Byly několik let velmi módní u amerických výrobců piva, než všechny téměř vymizely. Suché pivo ještě můžete najít v pivních regálech japonského či evropského oddělení, pokud tam nahlédnete.
DUNKEL - (německé) "Tmavé
EISBOCK – Mimořádně silné pivo (doppel - dvojitý) kozel, jehož síla je znásobena zmrazováním. Odstranění ledu dodává pivu silnější koncentraci.
EXPORT – Světlé pivo dortmundského typu vyráběné v Německu spodním kvašením, je chuťově plnější než plzeňské, ale ne tak sladké jako mnichovské světlé pivo.
FARO – Bruselský místní typ. Slazená verze piva Lambic.
FESTBIER - (německé) Jakékoliv pivo vyrobené pro festival.
FRAMBOISE - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými malinami.
GUEUZE - (belgické) Řezání starého a mladého piva typu Lambic.
HEFE - (německé) Kvasnicové. Označuje, že se pivo upravuje a sedimentuje v lahvích.
HELL - (německé) Světlé. Označuje běžné pivo, které má zlatavou barvu.
ICE – (kanadské) Proces, v němž je sladina vystavena teplotě 25 stupňů, což optimalizuje srážení bílkovin. Bílkoviny jsou jímány do ledových krystalů, které se před kvašením odstraňují.
INDIA PALE ALE - Super-premium – vysoce kvalitní světlý typ ALE
KELLERBIER - (německé) Označuje nefiltrovaný ležák, v němž je obvykle vysoký obsah chmele a nízká karbonizace. Má různé stupně.
KOLSCH - Pivo z Kolína nad Rýnem, typu digestiva. Zlaté vařené pivo ze spodního kvašení
KRIEK - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými třešněmi.
LAGER - (německé) Ležák - druhový termín pro pivo vyrobené spodním kvašením. Pravé ležáky se vyrábějí a zrají při teplotách blížících se bodu mrazu. Celosvětové oblibě se těší zvláště díky své jemnosti a čistotě.
LAMBIC - (belgické) Spontánně kvasící typ pšeničného piva jedinečného pro Belgii.
LIGHT ALE - (anglické) Lahvový protějšek základního hořkého piva. Nejde o nízkokalorické pivo.
LIGHT BEER - (americké) Jedná se o slabé pivo plzeňského typu, obvykle má méně kalorií.
MAIBOCK - (německé) Pivo kozel nejvyšší kvality, obvykle světlé, bylo vyrobeno k oslavě jara na 1. máje.
MALT LIQUOR - (americké) Silné, světlé, ležák, levná výroba. Není zvláště sladové, ačkoliv obvykle tato piva mají málo chmelových vlastností. Nejde o destiláty, ačkoliv to jsou obvykle nejsilnější piva řady amerických pivovarů.
MARZEN - (německé) Březen. Jedná se o středně silnou verzi jantarově červeného vídeňského typu se sladovým aroma. Sezónní pivo pro Oktoberfest.
MILD - (anglické) Název naznačuje, že se jedná o slabě chmelové a poměrně těžké pivo. Některá mají měděnou barvu, většina je tmavě hnědá.
MUNCHENER / MUNCHNER - (německé) Mnichovský typ. Označuje tmavě hnědý ležák, typ vyvinutý v Mnichově.
OKTOBERFEST - viz MARZEN
OLD (ALE) - V Austrálii znamená “old” (tj. starý) tmavé pivo typu ALE. V Británii se termín „old“ používá k označení středně silného tmavého ALE, jako např. Old Peculiar. Žádná piva typu ALE nelze v žádném případě označit za stará v tomto stylu.
PALE ALE - (anglické) Světlé (pale) v tomto případě znamená v barvě mědi v kontrastu k tmavě hnědé. Termín používají některé anglické pivovary, aby odlišily svá kvalitní hořká piva (premium bitter), zvláště lahvová.
PECHE - (belgické) Pivo typu Lambic s macerovanými broskvemi.
PILSNER / PILSENER / PILS - (Plzeňské, Česko) Volně lze jako tento druh popsat jakékoliv pivo zlatavé barvy, suché, spodně kvašené a střední síly, ačkoliv správně přináleží výrobku v nejvyšší kvalitě, vyznačujícímu se chmelovostí květové vůně a suchým dozvukem. Zraje ve dřevě, je tradičně ze všech ležáků nejsvětlejší.
PORTER - (anglické) Pivo vařené v londýnském stylu, které prakticky zaniklo, ale slaví svůj návrat. Původně vzniklo k uspokojení poptávky po řezaném pivu typu ALE a STOUT v poměru 50:50, jeho tmavě hnědý odstín pochází z pražení ječmene před zahájením vaření piva. Světlejší bratr piva STOUT má méně výraznou chmelovou chuť než ALE a je těžší než většina piv, s lehkým náznakem sladké příchuti.
RAUCHBIER – K výrobě tohoto tmavého, svrchně kvašeného druhu, vyráběného zvláště v Bambergu a Frankonii a v jejich okolí, se používá uzený slad.
ROOT BEER (kořenové pivo) - To není opravdové pivo! V polovině 18 století jej vytvořil filadelfský lékárník Charles Hires, původní kořenové pivo byl (velice) nízkoalkoholický, přírodně šumivý nápoj vyrobený kvašením směsi cukru a kvasinek s různými kořínky, bylinami a kůrami, jako např. sarsaparila, sassafras, třešeň ptačí, libavka a zázvor. Dnešní komerční kořenové pivo je zcela nealkoholické a většinou obsahuje cukr, karamelové barvivo, kombinaci umělých a přírodních příchutí (včetně těch původně používaných) a sycenou vodu pro perlivost.
RUSSIAN (nebo IMPERIAL) STOUT – Druh, který se původně vařil v Anglii pro export do Ruska od 80. let 18. století a díky své síle je blízkým příbuzným ječného vína. Vzhled: ječné víno je v podstatě sytě zlatožluté, ale existují i tmavší druhy. STOUT IMPERIAL RUSSIAN je velmi tmavé pivo.
SAISON - (belgické) Sezónní letní styl ve francouzsky hovořící části Belgie. Ostře osvěžující, slabě kyselé, svrchně kvašené pivo, často připravované v lahvích.
SCOTCH ALE – Skotský typ ALE má většinou sladový akcent. Někdy se používá zvláště k označení velice silného, často extrémně tmavého druhu se sladovým akcentem, pocházejícího z této země.
STEAM BEER – Pod ochrannou známkou společnosti Anchor Brewing Co., San Francisco. Typická metoda spodního kvašení při vysokých teplotách a obvykle v širokých, mělkých nádobách. Vzniká pivo charakteristické jak prvky ležáku, tak ALE.
STOUT – Mimořádně tmavé, téměř černé spodně kvašené pivo vyráběné se silně praženým sladem.
SWEET STOUT – (anglické) Styl stout, který je slazen mléčnými cukry (laktózou), je sladší než suchý stout.
Takže jek vidno, dostalo se Velkopopovické až do kategorií piv - Kozel. A já ho mám stejně nejradši. Jen se sem nedováží.