Stránka 1 z 1

Vaječný koňak podle mé mámy

PříspěvekNapsal: 11 lis 2010, 20:53
od Brutzel-Svejk
Vaječný koňak podle mé mámy

5 žloutků
1/4 kg cukru z toho jeden vanilkový (cukru může být i trochu min)
1/4 l svařeného mléka
1/8 l rumu

Žloutky utřeme s cukrem. Následovně pomalu vléváme svařené (schlazené) mléko a šleháme šlehačem nastaveným na nejnižší otáčky nebo i rukou (má to být pěkně husté).Až je to hotovo přilijeme za stálého míchaní rum. Naplníme lahev, ale předem v potřebném množství koštujeme.

Je to recept uvedený na přání jednoho našeho člena.

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

PříspěvekNapsal: 11 lis 2010, 22:55
od iva
můj recept by se dal nazvat "Vaječný koňak podle mé tchýně". Je mnoha léty vyzkoušený a když koňak dobře schováte, i po roce je jako čerstvý...
8 žloutků šlehám ručním šlehačem s 35 dkg cukru (z toho 40 g vanilkového), přidám 1 litr svařeného mléka, promíchám a postupně přilívám cca 1/2 litru lihu 96% (dle chuti). Nechám cca 3 dny odležet a případně doliju líh. Nejlepší je pak po 3 týdnech odpočinku.

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

PříspěvekNapsal: 12 lis 2010, 15:31
od drobek
Děkuju Ivo, v této zemi Tuzemák nedostanu, jen samé speciality Z Puerto Rica či západní Indie. No a jezdit pro rum do Čech by se poněkud prodražilo asi tak o 1400 dolarů za litr. Víc přivézt bez cla nesmím. Takže líh, děkuju.

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

PříspěvekNapsal: 12 lis 2010, 15:37
od Brutzel-Svejk
Drobku, rum muzes vzit jaky chces. Mozna i bily je jemnejsi chuti.

Re: Vaječný koňak podle mé mámy

PříspěvekNapsal: 13 lis 2010, 13:02
od iva
taky si myslím, že bílý rum je vhodný. Já dávám 96% líh, protože mám k němu zatím snažší přístup než k Tuzemáku a je "plnotučný", takže výsledný vaječňák má pěknou sílu. :lol: