Bunter: Malé cibulové povídání z Norska
Napsal: 04 led 2011, 20:44
Je jedna věc, bez které nic nedokáži a to je cibule. Kuchyň bez cibule je něco nemyslitelného. Když jiní čekají na nové brambory, já čekám na první jarní cibuli. říká mistr kuchař z velmi prestižní restaurace Det Gamle Raadhus v Oslo Eirik Strøm Lillebø a pokračuje....existuje mnoho druhů a odrůd cibule a cibule dělá základ pokrmů. Vývary, omáčky, polévky, saláty, nákypy atd. jsou nemyslitelné bez cibule. Syrová cibule má silnou chuť i aroma, ale to se liší druh od druhu. Já klidně sním celou Boretannløk (specielní odrůda šalotky, pěstovaná na statcích Prestrud gård, kterou dodávají i na královský dvůr) s chutí, která je sladká a dobrá!! Stává se, že nedostanu polibek ani objetí od manželky a ani od dcery, když přijdu domů z práce, ale už jsem se s tím naučil žít......ale hned jak dáme cibulku na teplo, začínají se dít magické procesy. Cibulka sládne, zjemní se její chuť a pokrm dostane zvláštní sladkost a charakter. Kuchyně bez cibule je prázdná a já zkrátka a dobře bez cibule neumím uvařit.
Cibulačka z Oslo
8 dl kuřecího nebo hovězího vývaru,
4 borretang cibulky nebo šalotky,
2 žluté cibule ( zde se jedná o edel (ušlechtilou) cibuli která se prodává po dvou i třech kusech v balení, velikostí je totožná s normální cibulí avšak bez hnědých slupek a s kouskem zeleného stonku),
trochu tuku,
sůl a pepř
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, šalotku nakrájíme na čtvrtky. Povaříme cibuli ve vývaru až je měkká, šalotku osmahneme do zlatova a přidáme do polévky na posledních 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Marmeláda z červené cibule. (Rødlkøksmarmelade)
1 červená cibule,
4 dl vody,
4 pl cukru,
šťáva z jednoho citronu,
3 lžičky malinového octa
Nakrájíme cibuli na lodičky. Uvaříme si lák ze surovin a přidáme cibuli. Vaříme tak dlouho, až je cibule téměř rozvařená. Když je lák až moc hustý, rozředíme ho trochou vody. Tato marmeláda je prý úplná bomba k divočině.
Šalotka pečená v solném loži.
8 ks delikátních cibulek, nebo šalotek,
hrubá mořská sůl.
Odkroj spodky cibulek (kořínková část) a nařízni je do kříže. Formu z varného skla nebo keramiky naplň hrubou solí a cibulky tam umísti. Peč v troubě při 120°C asi 25 minut. Po upečení vytlač obsah.
Přeloženo z norského tisku.
Cibulačka z Oslo
8 dl kuřecího nebo hovězího vývaru,
4 borretang cibulky nebo šalotky,
2 žluté cibule ( zde se jedná o edel (ušlechtilou) cibuli která se prodává po dvou i třech kusech v balení, velikostí je totožná s normální cibulí avšak bez hnědých slupek a s kouskem zeleného stonku),
trochu tuku,
sůl a pepř
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, šalotku nakrájíme na čtvrtky. Povaříme cibuli ve vývaru až je měkká, šalotku osmahneme do zlatova a přidáme do polévky na posledních 15 minut. Dochutíme solí a pepřem.
Marmeláda z červené cibule. (Rødlkøksmarmelade)
1 červená cibule,
4 dl vody,
4 pl cukru,
šťáva z jednoho citronu,
3 lžičky malinového octa
Nakrájíme cibuli na lodičky. Uvaříme si lák ze surovin a přidáme cibuli. Vaříme tak dlouho, až je cibule téměř rozvařená. Když je lák až moc hustý, rozředíme ho trochou vody. Tato marmeláda je prý úplná bomba k divočině.
Šalotka pečená v solném loži.
8 ks delikátních cibulek, nebo šalotek,
hrubá mořská sůl.
Odkroj spodky cibulek (kořínková část) a nařízni je do kříže. Formu z varného skla nebo keramiky naplň hrubou solí a cibulky tam umísti. Peč v troubě při 120°C asi 25 minut. Po upečení vytlač obsah.
Přeloženo z norského tisku.