Bunterův Moravský vrabec

Povídání příliš dlouhá jako recept a příliš krátká na samostatnou knihu.

Bunterův Moravský vrabec

Příspěvekod Brutzel-Svejk » 16 lis 2010, 09:56

Moravský vrabec
podle Bunter

Tuhle dobrotu dělám v zimě, kdy je teda venku zima i normálním"suchozemským" způsobem v troubě, k tomu červené zelí a bramborové knedlíky. Nebo vlastně zelí jaké chcete a knedle taky.

Tak, a tady vám do písmenky opisuju ten Bunterův recept.
….V litinové oválném a smaltovaném pekáčku jsem udělal vrabce. Recept mně naučil jeden kámoš kuchař. Je to velmi jednoduché, chutné a hlavně to není pracné.
Vepřové maso (bůček, plecko...)se nakrájí jako na guláš, kousky spíš větší, a v hrnci bez bakelitových uší, s poklicí, nebo v podobné nádobě (pekáček se nehodí, je moc nízký) se nakrájené maso smíchá s cibulí, asi 2 díly masa na jeden cibule, solí, kmínem rozetřeným česnekem podle chuti a zalije se vodou, aby sahala přes maso. Nebojte se té spousty vody, ona jaksi v průběhu zmizí.
Pak se nádoba vloží do grilu a přikryje víkem. Maso přikryté poklicí se dusí i peče, a když je poloměkké poklice se s hrnce

vrabci.jpg
vrabci.jpg (42.54 KiB) Zobrazeno 11804 krát

sejme. Pak už se maso jen svrchu peče. Když je hezky opečené, pokrmem zamícháme aby se opečené dostalo dolů a neopečené nahoru. To opakujeme několikrát.
Hotový pokrm má hodně šťávy, není suchý a odpadá nekonečné obracení a podlévání vepřové pečeně. Výhodou je, že když nám to všechno nezbaští návštěva jak je to dobré, můžeme si zbytek dát na chleba. Krásně zrosolovatí a ztuhne, můžeme ho případně posypat cibulí.
Jelikož je v pokrmu dostatek cibule i česneku a jelikož tyto dvě složky potlačují nežádoucí cholesterol, je prakticky tento pokrm dietní a zdraví prospěšný.
Kuchaři mně to naučili jíst s houskovým knedlíkem a kopečkem studeného kysaného zelí....

A k tomu bych ještě chtěl dodat. V pekáči nakonec zbude spousta tekutiny, ale nenechte se mýlit, není to voda která se neodpařila! Je to především vypečené sádlo, a silný, ale opravdu silný vepřový vývar.
Takže máte a) čím to omastit na talíři, b) až to vystydne, bude navrchu chutňoučké sádlíčko s masovou příchutí, a pod ním přenáramný a dobroučký rosol, který se při ohřátí zase rozpustí. Rozhodně nevylévat!!
Kdybych k tomu měl ještě sílu, nedělal bych vůbec nic.
Obrázek
Uživatelský avatar
Brutzel-Svejk
Bakalář
Bakalář
 
Příspěvky: 1105
Registrován: 16 srp 2010, 19:25
Bydliště: Nemecko

Re: Bunterův Moravský vrabec

Příspěvekod Jiri V. » 17 lis 2010, 08:50

Vyzkoušeno. Opravdu to není pracné a výsledek stojí za to.
Uživatelský avatar
Jiri V.
Učedník
 
Příspěvky: 21
Registrován: 06 lis 2010, 18:26
Bydliště: Ostrava

Re: Bunterův Moravský vrabec

Příspěvekod drobek » 13 srp 2017, 08:16

Tuhle dobrotu jsem udělal na rozlučkové party před naším stěhováním z Americka zpátky po létech do Česka. To bylo v dubnu 2013.
Měli jsme 42 hostů, už ani nevím z kolika kilo masa, ale co vím, že si mohli ukousat ruce. Češi i Američani. HP
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Bunterův Moravský vrabec

Příspěvekod j3david » 13 srp 2017, 14:56

jen co se vrátím z další cesty, vyzkouším
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28


Zpět na Poučné a veselé povídání o vaření

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron

x