Ách jo, a já si zase tiše zoufám, jestli jen našetříme na dovolenou Doma příští rok. Doma rozuměj s velkým D, Doma.
Jak tak běží čas od dopoledne kdy jsem to sem dal, vzpomínám na další detaily. Jeden, pro našince důležitý, je pivo.
Jak koukám, je to dost krajové. David psal, jak v Monterey pijí Bohemii, já na mých cestách jsem to nikoho pít neviděl, dokonce letos ji ani neměli v repertoáru. V Mazatlánu se pije hlavně Pacifica, no, je to místní, měli by to podporovat. V Cabu se pije Pacifica a Tecate. Budiž, Mazatlan je 18 hodin po moři, to je blízko. Ale Tecate je dost daleko, tak proč? Že by jim chutnalo? No, já ho piju taky. Ale po mexicku, na plechovku 1/4 malé limetky, asi jako ping pongový míček ne-li menší, tady se jim říká key lime. A teď, světe drž se, pár zrnek krystalové soli. Asi je to jako u jídel, sůl pozvedne chuť a ostatně limetky taky. Ovšem nesmí se to přehnat.
Nikdo krom Američanů nepije "oblíbenou" Coronu, která se nechutností téměř vyrovná americkému Budweiseru (neplést prosím s Budvarem!!!). Tady se každoročně pořádá soutěž mezi hospodami o nejstudenější pivo, a shodou okolností je to právě tohle. Tomu bych rozuměl, když je to tak studené, není cítit ta "lahodná" pachuť. Ale já bych pro to nehlasoval, já to dokonce ani nechci ochutnat. Normální je, že mi v hospodě přinesou půllitr co byl v mrazáku, a kdy do něj natočí pivo, tříšť na něm plave. Musím si říct extra o sklenici pokojové teploty. Někteří to i chápou.
Vyhrávají už tradičně hospody, kde mají pivo kolem -5°, na pivu plave ledová tříšť. No to mi řekněte!