Dojel již ve čtvrtek, kdy jsem se ještě zmítal v pracovním procesu, takže jej uvítal alespoň synáček Daniel, jinak mustang zvaný, alias kůň. K Jožiho cti je třeba podotknout, že hned iniciativně přiložil ruce k dílu, před čímž klobouk dolů!

Ráno, jak jsem dorazil domů a ustavil stoly, židle, a další potřebné součástky našeho dlouho očekávaného víkendu Joži dorazil s tím, že se to nebude odehrávat u mně na zahradě jak bylo plánováno, ale že se domluvil na penzionu Gizita, kde byli všichni ubytovaní, aby nás nechali řádit u nich. Jeho první zdůvodnění, že je to kvůli tomu, abych nemusel doma uklízet neberu! To jsem nakonec musel stejně, ale dělal jsem to rád!

Tak jsme tedy všechno potřebné převezli a už se začali sjíždět i další účastníci. Někteří využili vlaky, protože spojení do Moravského Berouna je bezproblémové a jeden pak nemusí střízlivět, jiní dali přednost svým ocelovým ořům a přifičeli na nich.

Krom Mánka a Švejka je na nádraží očekávala i jedna z ran egyptských - záplava sarančat.

Ovšem jedno hezčí než druhé:

Při přesunu na Gizitu jsme jeli přes Moravský Berou, pak kolem rybníka,

a po několika kilometrech na nás vykoukl penzion, kde se akce odehrála.

Výzdoba uvnitř penzionu je - jak jinak v lese, že - v mysliveckém stylu, což by se líbilo asi hlavně Karmínkovi, který se bohužel nemohl zúčastnit...

Pochopitelně se okamžitě začaly vybalovat dobroty a jak se dostavovali další a další účastníci, stoly se pomalu začínaly prohýbat pod náporem jídla a pití. Debužírování mohlo začít. Bylo to náramné, v každém případě by se za rozsah menu nemuseli stydět ani středověcí hodovníci. Dámy si po zpáteční cestě ukrátily dlouhou chvíli a zhotovily tento seznam podávaných krmí.
Srazové menu:
trhané maso
rancherske fazole

řecký chleba
řecké, masové kuličky
škvarkové placky
jitrnicový prejt
steaky z argenticke krávy na grilu

kuřecí jednohubky se sýrem a cibulí ve slanine motané

syrečková pomazánka s kapřím masem
pomazánka s kapřím masem a zrajícím sýrem

uzený kapr v oleji

uzené oukleje v oleji

jehněčí kotlety na grilu

grilované masáky s máslem, vínem zastříknuté

kotlíkové jehněčí na houbách

meruňkový koláč

rybízový koláč

masová bábovka z uzenin a vajec

marinované olivy v česneku a fenyklu
závin s čokoládou a ořechy

cibule tandoori

budmerické šůlance
olivové bonbonky
okurkové gaspacho
sýrovo slaninové pagáčky

sumec na grilu

rybí polévka

pečený daněk

candát v mandlovém těstíčku

kuřecí rolky na grilu

grilovaný česnek
čerstvá zelenina

a v neposlední řadě i Rafaelo

Ke všem jídlům nejsou fotky, ale myslím, že si každý udělá obrázek sám. Naražená bečka piva potěšila všechny "pivolopy" a pomaličku ale jistě zmizela v útrobách hodovníků.

Víkend však nebyl pouze o jídle a pití. Procházky lesem přinesly své ovoce v podobě hub,

někteří se vydali jen tak na toulky přírodou,

a jiní se vydali obhlédnout krásy Moravského Berouna po naučné stezce.

Tady je například kostel Nanebevzetí Panny Marie,

tady náměstí, jehož fotky jsou vypůjčené z oficiálních stránek města, bo ho nikdo nevyfotil,

zde se stáčí známá místní minerálka Ondrášovka, jejíž tváří je Lucie Bílá,

a tady je i volně přístupný pramen přímo u vrátnice Ondrášovky.

Navštívili jsme i místní farmu, kde si mohli zájemci koupit čerstvé mléko a domácí sýry.

Sobota uběhla jako voda a v neděli jsme se přesunuli do našeho domku na zahradu, kde pokračovaly žrací orgie.

Tady se připravil candát v mandlovém těstíčku a kuřecí rolky na grilu.

Pozvali jsme i moji sousedku s její maminkou, která v srpnu oslaví devadesátiny.

Poté, protože se čas naplnil a doba oponou trhla, jsme nejprve vyprovodili vlakmo odjíždějící část účastníků setkání

a poté se pomalu rozjeli i zbývající přátelé. No a nezbývá, než se těšit na další a další srazy, protože potkat dobré lidi a spřízněné duše je čím dál tím vzácnější!
Více fotek ze srazu je zde: http://manek380.rajce.idnes.cz/sraz_moravsky_beroun_cervenec_2013