Tak jsme se s mojí lepší polovičkou usnesli že si uděláme radost a pořídíme si malou, ale dobrou udírnu. K tomu účelu jsem kontaktoval náš partnerský server a internetový obchod "Svět grilů" a objednal si sofistikovanou "digitální udírnu Bradley". Šíleně natěšený, naprosto neznalý čehokoliv okolo uzení jsem začal studovat internetové zdroje - cože vlastně to uzení chce. Když mi přišla SMS od dopravní firmy že převzali zásilku a tato bude následující den doručena, rozhodl jsem se jednat. Podle dostupných informací nemělo smysl se pokoušet o nějaké maso jehož naložení do láku nebo nasolení vyžaduje delší čas. Takže nezbylo než si připravit rybu. Naštěstí v mražáku odpočíval už nějakou dobu losos. Protože zásilka měla být dodána další den a "uležení" před samotným uzením vyžaduje i v tomto případě nějakých 14 až 24 hodin, neváhal jsem a lososa jsem si připravil (viz níže) a těšil se že jakmile dojde udírna, hned spustím udicí proces. To byl pátek (včera). Předpokládal jsem že uzení spustím v sobotu. Jenomže v pátek začal sypat sníh, cesty na Valašsku se staly neschůdnými (a tím spíše nesjízdnými) ... a v 16:45 večer se u spediční firmy na internetu u mé zásilky za "naloženo k doručení" objevila poznámka "zásilka nedoručena". Co teď? Losos nasolený, ležící v lednici v očekávání uzení. Takže jsem to vyřešil jeho vložením do trouby a dopadlo to docela úspěšně, rodina se olizovala až na zádech. Takže to popíšu. Předesílám že recept na přípravu před uzením jsem našel někde na internetu, ale musel jsem jej tak trochu upravit s ohledem na aktuálně dostupné suroviny (nevíte proč slovo "ingredience" nemám rád?). Mánkovi a dalším ortodoxním rybářům se omlouvám za možná kacířské zneužití ryby, ale opravdu šlo pouze o záchrannou akci.
Takže suroviny (ne ingredience!):
Losos - cca 1.5 kg, z něj vykrojené filety, kůže ponechána
Sůl - cca 3 polévkové lžíce (obyč kuchyňská - žádný extrabuřt)
Cukr - cca 1 malá lžička, v originálním receptu má být hnědý, ale hold nebyl
Kopr - dost, cca 2 lžice, máme jej nasekaný v kelímku v mražáku.
Koriandrové kuličky (semínka) - cca lžičku - z naší bylinkové zahrádky ještě z léta
Hrubě drcený pepř - co já vím kolik? Prostě na popepření
Koriandr jsem prohnal tříštivým mlýnkem na kafe (šlo by to podrtit v hmoždíři, ale takto to bylo pro lenocha jednodušší). Z koriandru, kopru, cukru a soli jsem vytvořil suchou směs. Filety z lososa jsem malinko zakápnul rostlinným olejem a zasypal touto suchou směsí kterou jsem vetřel a vmasiroval do filetů. Následně opepřil a složil jsem filety na sebe tak že maso bylo dovnitř, kůží ven. Následně podle receptu na přípravu pro uzení jsem vše zabalil do potravinové folie těsně, tak aby k tomu nešel vzduch. Uložil do chladna (do ledničky) na 24 hodin, občas když jsem si vzpoměl jsem to obrátil aby se vypocené šťávy neshomažďovaly jenom kolem jednoho filetu, ale prostupovaly celým balíčkem. Až dosud jsem více-méně respektoval recept na přípravu před uzením. Ale udírna nikde, losos se 24 hodin koupe ve vlastní slané šťávě a je nutno něco s tím dělat.
Z grilu který je na zimu zaparkován v garáži jsem vypreparoval rošty a zjistil že pasují na plech do trouby. Do plechu jsem nainstaloval alobalovou folii abych jej po akci nemusel drhnout. Nad alobal přišel rošt z grilu, na rošt filety z lososa kůží dolů. Pro uzení se má koření omýt a tím i trochu "odslanit" samotné maso. Ale "posyp" z koření vypadal dost dobře esteticky a dobře voněl, tak mi to přišlo škoda a dal jsem to na rošt tak jak to bylo.
Troubu jsem nastavil na 220 stupňů, pečení jenom shora. Po dvaceti minutách bylo hotovo.
Pomocná síla (manjelka) k tomu udělala dip z jogurtu, nastrouhané kyselé okurky a česneku. Doplnila to vařeným bramborami s máslem a zázrak byl hotov, losos zachráněn.
Až mi udírna dojde a až ji nastartuju a vyzkouším, napíšu recenzi. Prozatím se dělím a metodu jak zachránit situaci kdy se udírna nevyskytne v pravý čas.