Před časem tady byla stručná diskuse o uzeném česneku. Bohužel skončila bez jasného výsledku. Takže při posledním uzení letošní sezony jsem se rozhodnul trochu zaexperimentovat. Vyloupal jsem hrst stroužků, obral jsem slupky tak, že zůstala jenom ta poslední. Takto "upravený" česnek jsem vložil do plátěného pytlíku a přidal do udírny rozjeté na 60 st.C. Šlo to společně s masem, po dobu cca 7 hodin.
Česnek tímto procesem dostal tak trochu žlutohnědou barvu, má trochu slabší chuť než neuzený ale tak intenzivní vůni že je to k neuvěření. Protože ta vůně naprosto ovládla špajz, byl jsem nucen jej uložit ve vzduchotěsné doze.
Použití? No to bude předmětem dalších experimentů. Už jsem to použil pod maso, do míchaných vajíček, na chleba se sádlem ... no mana nebeská.