sice uzený není, ale já nevím kam s ním jinam.
Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) va Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu.
Tento způsob je podle literatury (já to neviděl) stále používán na Islandu na přípravu hákarl ,(zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.
Ale nedávejte jménu žádné asociace, jako že by to byl fujtajbl. Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.
Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže, podle toho co zrovna máte.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před vlastně netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je prevděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.
Potřebujete:
1 lososa, (asi 1 ½ kg) po očištění a bez hlavy,
3 polévkové lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 svazek kopru, vcelku, lépe se to pak čistí
1 lžíce lihoviny: brandy, gin, aquavit, vodka, atd.
Vytahejte z lososa případné kůstky. Suché ingredience smíchejte v misce a lososa tím potřete, pokud možno kompletně. Navrch položte snítky kopru. Kolik? Čím víc tím líp.
Lososa zabalte do igelitových pytlíků, dejte do misky ať vám případně vyteklá tekutina nezasviní lednici. Někdo doporučuje zatěžkat nejlíp cihlou, někdo ne, a dejte do lednice, aspoň na dva dny.
Potom vyndejte, omyjte, utěrkou osušte.
Lososa krájejte bez kůže na co nejtenčí plátky tím nejostřejším nožem co seženete, asi v 45°úhlu.
Výborný je na lehce opražené kousky veky, vlastně jakkoli servírujete uzený losos. A zkuste ho trochu pokápnout citrónem, pro změnu.