Využil jsem nabídky souseda k použití jeho udírny, koupil něco málo bůčku a pustil se do toho...
Suroviny:
vepřový bok,
česnek,
sůl,
5% solný lák
Popis přípravy:
Vepřový bok nakrájíme na šrůtky o váze cca 1 kg, vetřeme do nich sůl a rozetřený česnek, uložíme je do chladu a necháme tři dny v chladu odležet. Poté kusy boku naskládáme do nepoškozené smaltované, porcelánové, kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme lákem, aby bylo maso zcela potopeno, uložíme při teplotě do 5°C a každý den je přeložíme. V láku necháme maso odležet 10-14 dní. Proleželé šrůtky prohřejeme vložením asi na 60 minut do vody teplé 80-90°C, pak je zavěsíme na háčky za žeberní část a necháme okapat od zbytku vody. Zavěsíme na hole a vložíme do udírny vyhřáté na 90°C. Po oschnutí v udírně volně udíme kouřem z tvrdých pilin 3-4 hodiny při teplotě kolem 60°C, až bůček získá zlatožlutou barvu.
Jak to dopadlo, je vidět tady: