Echt čabajská klobása je vyráběna z vepřového masa, pocházejícího z plemene Mangalice (2/3 libového, 1/3 bůčku). To se nejprve po přidání soli a cukru několik dnů marinuje. Následně pomleté se koření paprikou (i ona má rozhodující vliv na výslednou kvalitu), česnekem a kmínem. Pozor, opravdová čabajka nesmí obsahovat pepř. Směsí se plní přírodní střívka o délce alespoň dvacet centimetrů. Proces pokračuje zauzením na studeném kouři z dřeva ovocných stromů, končí sušením a zráním. Přelomení v ruce je znakem odpovídajícího stupně usušení.
Ingredience:
10 kg vepřového plecka nebo kýty,
2,5 dkg drceného kmínu,
18 dkg soli,
1 dkg práškového cukru,
25 dkg česneku,
12 dkg sladké papriky,
2 dkg pálivé papriky
Popis přípravy:
Maso pomeleme na mlýnku přes hrubou mlecí desku, koření rozdrtíme nebo pomeleme, rozmačkáme česnek a vše vmícháme do masa. Potom vše důkladně a na těsno naplníme do střev a necháme dva dny uležet v chladu kolem 4°C. Třetí den udíme studeným kouřem tak dlouho, dokud klobásy nezískají červenou barvu. Uchováme na chladném místě a konzumujeme pokud možno až za měsíc.