Uzený losos z Aljašky
Napsal: 02 říj 2012, 15:50
Tenhle recept jsme dostali od známé z Aljašky, dolítla sem k nám a k tomu přidala lososa co ještě ten den ráno ani nevěděl že existuje Idaho. Klidně si plave najednou je v letadle a ještě celej vykuchanej.
Přivezla i uzeného lososa jak ho dělají tam a byla to děsná dobrota. Protože jsme si ho tak chtěli vyudit ale zrovna jsme nějak neměli čas, šoupli jsme ho do mrazáku. Asi za týden jsem ho večer z mrazáku vyndal, položil na víko a že ráno započnu s přípravou, podle receptu jak mi ho z hlavy a do mé hlavy s třiceti vteřinovou pamětí řekla. Ráno koukám, losos nikde. Anička o tom nic nevěděla a začli jsme lososa hledat. Bylo to prosté. V noci k nám přišel medvídek mýval a milého lososa ukrad. Jen se s ním neprotáhl pod plotem, a protože to byl macek (ten losos a možná oba), ani přes plot to nešlo. Tam jsme ho taky našli, plastik ve kterém byl zabalený byl nepoškozený a tak jsme si ho ukradli zpátky. Pak, když se vrátila domů, napsal jsem jí o recept a povyprávěl o dobrodružství s lososem.
Tak, a tady je recept.
Ingredience na marinádu:
1 hrnek nejhnědšího cukru jaký seženete
½ hrnku mořské nebo jiné nejodové soli
1 hrnek sojové omáčky
1 hrnek levného bílého vína (No ale zase, kdo by pak pil ten zbytek?)
½ hrnku whisky nebo brandy
Poznámka: 1 hrnek je opravdu dutá míra tady používaná, má přesně 0.2365882 litru.
Postup:
Lososa rozříznete na dvě poloviny na délku, vytahejte kosti. On jich losos nemá tolik a všude jako kapr.
Nejlíp to jde tak, že po té polovině, po vytažení páteře přejedete rukou, snadno ucítíte kosti a ty kleštěmi vytáhněte. Takhle to dělají i profesionálové.
Nakrájejte na porce asi 5 cm široké, kůži nestahujte. Ocas nechte klidně širší.
Dejte do marinády, vrchní vrstva kůží nahoru a marinujte 6 – 8 hodin.
Potom ho opláchněte vodou, osušte papírovým ručníkem a dejte na mřížku kde se bude udit, někam do studena, kde na něj nemůžou mývalové ani kočky na 10 – 12 hodin. (Přesný překlad jejího receptu, kočky máme a mývalové k nám chodí, i ve městě) Ryba by měla být navrchu jakoby okoralá a kůrka lehce průsvitná.
Uďte při nízké teplotě, kolem 30° asi 8 hodin. Tahle část je pro mě problematická, na Aljašce se jim to udí! Udím v lokomotivě kolem 120°, ale to nevadí, je to dřív.
Nebude to jako losos od Joy, suchý, při vyšší teplotě zůstane měkčí. Nám tak chutná.
Ostatně uzenáče taky jsou dvoje, aspoň tady. Uzený v horkém kouři, je měkký, tak jak jsme je znali z Pramenu, a ve studeném kouři, suchý a nám moc nechutná.
Fotku nemám, losos je zatím v mrazáku, ale ono vlastně není co ukazovat.
Přivezla i uzeného lososa jak ho dělají tam a byla to děsná dobrota. Protože jsme si ho tak chtěli vyudit ale zrovna jsme nějak neměli čas, šoupli jsme ho do mrazáku. Asi za týden jsem ho večer z mrazáku vyndal, položil na víko a že ráno započnu s přípravou, podle receptu jak mi ho z hlavy a do mé hlavy s třiceti vteřinovou pamětí řekla. Ráno koukám, losos nikde. Anička o tom nic nevěděla a začli jsme lososa hledat. Bylo to prosté. V noci k nám přišel medvídek mýval a milého lososa ukrad. Jen se s ním neprotáhl pod plotem, a protože to byl macek (ten losos a možná oba), ani přes plot to nešlo. Tam jsme ho taky našli, plastik ve kterém byl zabalený byl nepoškozený a tak jsme si ho ukradli zpátky. Pak, když se vrátila domů, napsal jsem jí o recept a povyprávěl o dobrodružství s lososem.
Tak, a tady je recept.
Ingredience na marinádu:
1 hrnek nejhnědšího cukru jaký seženete
½ hrnku mořské nebo jiné nejodové soli
1 hrnek sojové omáčky
1 hrnek levného bílého vína (No ale zase, kdo by pak pil ten zbytek?)
½ hrnku whisky nebo brandy
Poznámka: 1 hrnek je opravdu dutá míra tady používaná, má přesně 0.2365882 litru.
Postup:
Lososa rozříznete na dvě poloviny na délku, vytahejte kosti. On jich losos nemá tolik a všude jako kapr.
Nejlíp to jde tak, že po té polovině, po vytažení páteře přejedete rukou, snadno ucítíte kosti a ty kleštěmi vytáhněte. Takhle to dělají i profesionálové.
Nakrájejte na porce asi 5 cm široké, kůži nestahujte. Ocas nechte klidně širší.
Dejte do marinády, vrchní vrstva kůží nahoru a marinujte 6 – 8 hodin.
Potom ho opláchněte vodou, osušte papírovým ručníkem a dejte na mřížku kde se bude udit, někam do studena, kde na něj nemůžou mývalové ani kočky na 10 – 12 hodin. (Přesný překlad jejího receptu, kočky máme a mývalové k nám chodí, i ve městě) Ryba by měla být navrchu jakoby okoralá a kůrka lehce průsvitná.
Uďte při nízké teplotě, kolem 30° asi 8 hodin. Tahle část je pro mě problematická, na Aljašce se jim to udí! Udím v lokomotivě kolem 120°, ale to nevadí, je to dřív.
Nebude to jako losos od Joy, suchý, při vyšší teplotě zůstane měkčí. Nám tak chutná.
Ostatně uzenáče taky jsou dvoje, aspoň tady. Uzený v horkém kouři, je měkký, tak jak jsme je znali z Pramenu, a ve studeném kouři, suchý a nám moc nechutná.
Fotku nemám, losos je zatím v mrazáku, ale ono vlastně není co ukazovat.