Tenhle recept jsem dostal od známé co žije na Aljašce, spolu s náramným lososem, necelý den poté, co ho její dcera vytáhla z vody.
Vyzkoušel jsem, už několikrát, a funguje náramně. Přiznávám, že jsem tenkrát neudělal doporučovaný krok, zmrazit lososa aspoň na sedm dní, abych zahubil případné parazity. Protože nevěřím, že by doma byl k dostání losos nemražený, můžete si tento krok odpustit.
Takže, na lososa, asi 40 cm dlouhého, potřebujete:
1 hrnek hnědého cukru
½ hrnku soli, bez jódu, tedy ne normální kuchyňské, ale jak jsem zjistil normální mořská je dobrá
1 hrnek sojové omáčky
1 hrnek bílého vína, v podstatě jakéhokoli, spíš je rozhodující cena. Ona sama píše cheap (levného)
½ hrnku whisky nebo brandy. Ona dává co je zrovna doma
Lososa i s kůží nařežte na porce asi 5 – 7 cm široké, ne podkovy, z filetů, tedy podélných řezů. Kůstky se dají najít když po něm přejedete prsty, a vytáhnout nejlépe kleštěmi.
Dejte je do nálevu na 6 – 8 hodin. Potom je opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou.
Položte je na drátěnou podložku a nechte v suchém a chladném místě 8 – 12 hodin odpočinout.
Ryba dostane kůrčičku a je skoro průsvitná.
Uďte asi 8 hodin v chladném kouři, to znamená kolem 25°C.
Jak známo, losos je jedlý i za syrova, takhle dostane tu uzenou chuť a v chladném kouři zůstane vláčný.