Stránka 1 z 1

Bunterova selská bramboračka

PříspěvekNapsal: 07 led 2011, 16:17
od drobek
Přidáno se souhlasem autora.Obrázek
300 g brambor
1 mrkev
1 petržel
1/2 celeru
1 list kapusty
1 pórek
2 stroužky česneku
hrst sušených hub nebo několik čerstvých
2 lžíce sádla
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 bujónová kostka
1/2 lžičky kmínu
pepř,sůl
1 lžíce majoránky
petrželová a celerová nať
1 l vody.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, vhodíme na rozehřátý tuk a orestujeme. Přidáme zeleninu a orestujeme dozlatova. Přidáme mouku a orestujeme na žlutou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme houby (suché povaříme zvlášť asi hodinu v troše vývaru a přidáme do polévky), na kostky nakrájené brambory, drcený kmín, bujónovou kostku a vaříme za občasného zamíchání asi půl hodiny.
Když jsou brambory a zelenina měkké, ochutíme polévku majoránkou promnutou v dlaních, česnekem utřeným se solí, solí a pepřem a doplníme zelenými natěmi.
Do polévky můžeme dát vařit vepřové koleno, kosti nebo kousek uzeného. Stačí i jen na kostičky nakrájený a na sádle opečený kabanos.V Pod­krkonoší bramboračku doplňují smetanou a octem, jinde jí dochucují paprikou nebo doplňují vaječnými nočky.