Kapří polévka s červeným vínem
Napsal: 15 črc 2012, 17:17
Už delší dob mám odněkud opsaný tento recept, i když už nevím odkud. Ale konečně došlo na jeho realizaci, a polévka je to výtečná. Navíc není cítit rybinou!
Ingredience:
4 kapří hlavy, ocasy a ploutve,
2 cibule,
několik zrnek pepře,
1 bobkový list,
1 stroužek česneku,
sůl,
tymián,
střik vinného octa,
50-100 g kapřích jiker,
100 g vyškvařeného sádla,
50 g hladké mouky,
200 g očištěné a nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel),
1 pórek,
¼ l červeného vína (Frankovka, apod.)
Vložka do polévky:
na kostičky nakrájená a na másle opečená houska nebo chléb,
jemně krájená petrželka nebo pažitka
Popis přípravy:
Do 1 l studené vody vložíme kapří hlavy, ploutve a ocasy (i jiné odřezky z kapra), na kostičky nakrájené cibule, pórek, zrnka pepře, bobkový list, stroužek česneku, snítku tymiánu, sůl, vinný ocet a hodinu vše na mírném ohni vaříme. Jikry vaříme zvlášť ve vodě, do níž jsme přidali sůl a ocet - asi 10 minut. V hrnci na rozehřátém sádle dozlatova osmahneme mouku, vložíme očištěnou, nahrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme ¼ l červeného vína, přivedeme k varu a zalijeme procezeným rybím vývarem. Na mírném ohni nepřiklopené vaříme ještě asi 20 minut, aby se obsah provařil a o ⅓ zredukoval. Nakonec vložíme do polévky maso, jež jsme obrali z hlav a ocasů, a zvlášť uvařené jikry. Do polévky přidáme jemně krájenou petrželku nebo pažitku. Polévku podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a opečenou na másle.
Ingredience:
4 kapří hlavy, ocasy a ploutve,
2 cibule,
několik zrnek pepře,
1 bobkový list,
1 stroužek česneku,
sůl,
tymián,
střik vinného octa,
50-100 g kapřích jiker,
100 g vyškvařeného sádla,
50 g hladké mouky,
200 g očištěné a nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel),
1 pórek,
¼ l červeného vína (Frankovka, apod.)
Vložka do polévky:
na kostičky nakrájená a na másle opečená houska nebo chléb,
jemně krájená petrželka nebo pažitka
Popis přípravy:
Do 1 l studené vody vložíme kapří hlavy, ploutve a ocasy (i jiné odřezky z kapra), na kostičky nakrájené cibule, pórek, zrnka pepře, bobkový list, stroužek česneku, snítku tymiánu, sůl, vinný ocet a hodinu vše na mírném ohni vaříme. Jikry vaříme zvlášť ve vodě, do níž jsme přidali sůl a ocet - asi 10 minut. V hrnci na rozehřátém sádle dozlatova osmahneme mouku, vložíme očištěnou, nahrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme ¼ l červeného vína, přivedeme k varu a zalijeme procezeným rybím vývarem. Na mírném ohni nepřiklopené vaříme ještě asi 20 minut, aby se obsah provařil a o ⅓ zredukoval. Nakonec vložíme do polévky maso, jež jsme obrali z hlav a ocasů, a zvlášť uvařené jikry. Do polévky přidáme jemně krájenou petrželku nebo pažitku. Polévku podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a opečenou na másle.