Stránka 1 z 1

Čočková polévka podle Rettigové

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012, 12:27
od Mánek
Miluji čočkovou polévku i čočku na husto, i když luštěniny poslední dobou patří v českých kuchyních spíše k těm méně oblíbeným potravinám. Jenže jak se tak dívám na růst cen všeho jídla, tak se to asi brzy změní...

Ingredience:
20 dkg čočky,
6 dkg kořenové zeleniny,
sůl,
špetku tlučeného pepře a nového koření,
špetku zelené petrželky,
2 párky,
2 krajíčky chleba,
2 dkg másla,
3 dkg loje,
3 dkg mouky

Popis přípravy:
Asi 20 dkg čistě přebrané a oprané čočky dáme do hrnce, nalijeme na ni jen tolik vody, aby byla zatopena a necháme ji aspoň hodinu před vařením máčeti. V jiném hrnci vaříme 6 dkg kořenové zeleniny: celeru, póru, petržele, mrkve a cibule, na hrubší kostečky nakrájené, až zeleniny změkne. Pak polévku procedíme, zeleninu na sítě rozmačkáme a znovu ji polévkou prolejeme, abychom ji dobře využitkovaly. Mezitím uvaříme namočenou čočku úplně doměkka. Uvařenou čočku v hrnci rozmělníme a pak ji přes síto protlačíme k polévce ze zeleniny. Teprve nyní polévku řádně osolíme a zahustíme zlatavou jíškou, upravenou z 3 dkg loje a téhož množství jemné mouky. Jíšku protlačíme do polévky přes síto a necháme ji asi 10 minut na okraji plotny volně povařiti, zahoustnouti. Hotovou polévku okořeníme špetkou tlučeného pepře a nového koření a zelenou, drobně usekanou petrželkou. Dva malé párky sloupneme, nakrájíme na tenší kolečka a nežli polévku neseme na stůl, dáme je do ní asi na 5 minut napařiti, změknouti. K takto upravené polévce podáváme zvláště na tenší nudličky nakrájený chlebíček, na 2 dkg másla pěkně do zlatova osmažený.

Obrázek

HP

Já tedy na rozdíl od Majdalenky čočku nepasíruji přes síto, protože ji mám rád vcelku, a také na zahuštění používám jemně nastrouhaný brambor. Párky také většinou vynechávám, ale na dochucení používám šťávu z jednoho malého citronu. Bez osmaženého chlebíčku i petržele se obejdu také, jenže já nejím chleba nebo rohlíky ani k dršťkovce, takže to není relevantní.

Ale neříkám, že Majdalenka to neměla dobré, to zase ne! CC

Re: Čočková polévka podle Rettigové

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012, 20:51
od drobek
Mánku, kdo by se dnes otravoval sítem? :lol: Tyčový mixer neboli lodní motor poslouží stejně dobřě. Na rozdíl od tebe tuhle čočkovou nezahušťuju vůbec, ona se zahustí sama když do ní zlehka hrábnu dotyčným lodním motorem, samozřejmě přívěsným. HP BB

Re: Čočková polévka podle Rettigové

PříspěvekNapsal: 06 lis 2012, 22:30
od Mánek
U nás doma mamka vařila čočkovou vždycky ještě s bramborem nakrájeným na kostičky, a pak to promačkala mačkadlem na brambory (protože tyčový mixér jsme jaksi ještě v česku neměli), takže se to zahustilo jak čočkou, tak bramborem. Ale jak jsem podotkl, mám rád čočku celou, tak jsem si vymyslel svou vychytávku a brambor jemně nastrouhal. Tím se mi polévka zahustí a zároveň do ní kromě lžící už nemusím hrabat ničím jiným! banan;

Re: Čočková polévka podle Rettigové

PříspěvekNapsal: 07 lis 2012, 04:31
od drobek
Jasně Mánku, kolik kuchařů tolik receptů, byť i jen v odchylkách. To jen někteří to nechápou. :lol:
Moje maminka to vyřešila šalamounsky, polévku vařila ze zbylé čočky. Jen ta zelenina a brambory tam scházely, a já si na to zvykl. Vařit čočkovou se zeleninou jsem se naučil mnohem později. Ale zato HP