Čočková polévka podle Rettigové
Napsal: 06 lis 2012, 12:27
Miluji čočkovou polévku i čočku na husto, i když luštěniny poslední dobou patří v českých kuchyních spíše k těm méně oblíbeným potravinám. Jenže jak se tak dívám na růst cen všeho jídla, tak se to asi brzy změní...
Ingredience:
20 dkg čočky,
6 dkg kořenové zeleniny,
sůl,
špetku tlučeného pepře a nového koření,
špetku zelené petrželky,
2 párky,
2 krajíčky chleba,
2 dkg másla,
3 dkg loje,
3 dkg mouky
Popis přípravy:
Asi 20 dkg čistě přebrané a oprané čočky dáme do hrnce, nalijeme na ni jen tolik vody, aby byla zatopena a necháme ji aspoň hodinu před vařením máčeti. V jiném hrnci vaříme 6 dkg kořenové zeleniny: celeru, póru, petržele, mrkve a cibule, na hrubší kostečky nakrájené, až zeleniny změkne. Pak polévku procedíme, zeleninu na sítě rozmačkáme a znovu ji polévkou prolejeme, abychom ji dobře využitkovaly. Mezitím uvaříme namočenou čočku úplně doměkka. Uvařenou čočku v hrnci rozmělníme a pak ji přes síto protlačíme k polévce ze zeleniny. Teprve nyní polévku řádně osolíme a zahustíme zlatavou jíškou, upravenou z 3 dkg loje a téhož množství jemné mouky. Jíšku protlačíme do polévky přes síto a necháme ji asi 10 minut na okraji plotny volně povařiti, zahoustnouti. Hotovou polévku okořeníme špetkou tlučeného pepře a nového koření a zelenou, drobně usekanou petrželkou. Dva malé párky sloupneme, nakrájíme na tenší kolečka a nežli polévku neseme na stůl, dáme je do ní asi na 5 minut napařiti, změknouti. K takto upravené polévce podáváme zvláště na tenší nudličky nakrájený chlebíček, na 2 dkg másla pěkně do zlatova osmažený.
Já tedy na rozdíl od Majdalenky čočku nepasíruji přes síto, protože ji mám rád vcelku, a také na zahuštění používám jemně nastrouhaný brambor. Párky také většinou vynechávám, ale na dochucení používám šťávu z jednoho malého citronu. Bez osmaženého chlebíčku i petržele se obejdu také, jenže já nejím chleba nebo rohlíky ani k dršťkovce, takže to není relevantní.
Ale neříkám, že Majdalenka to neměla dobré, to zase ne!
Ingredience:
20 dkg čočky,
6 dkg kořenové zeleniny,
sůl,
špetku tlučeného pepře a nového koření,
špetku zelené petrželky,
2 párky,
2 krajíčky chleba,
2 dkg másla,
3 dkg loje,
3 dkg mouky
Popis přípravy:
Asi 20 dkg čistě přebrané a oprané čočky dáme do hrnce, nalijeme na ni jen tolik vody, aby byla zatopena a necháme ji aspoň hodinu před vařením máčeti. V jiném hrnci vaříme 6 dkg kořenové zeleniny: celeru, póru, petržele, mrkve a cibule, na hrubší kostečky nakrájené, až zeleniny změkne. Pak polévku procedíme, zeleninu na sítě rozmačkáme a znovu ji polévkou prolejeme, abychom ji dobře využitkovaly. Mezitím uvaříme namočenou čočku úplně doměkka. Uvařenou čočku v hrnci rozmělníme a pak ji přes síto protlačíme k polévce ze zeleniny. Teprve nyní polévku řádně osolíme a zahustíme zlatavou jíškou, upravenou z 3 dkg loje a téhož množství jemné mouky. Jíšku protlačíme do polévky přes síto a necháme ji asi 10 minut na okraji plotny volně povařiti, zahoustnouti. Hotovou polévku okořeníme špetkou tlučeného pepře a nového koření a zelenou, drobně usekanou petrželkou. Dva malé párky sloupneme, nakrájíme na tenší kolečka a nežli polévku neseme na stůl, dáme je do ní asi na 5 minut napařiti, změknouti. K takto upravené polévce podáváme zvláště na tenší nudličky nakrájený chlebíček, na 2 dkg másla pěkně do zlatova osmažený.
Já tedy na rozdíl od Majdalenky čočku nepasíruji přes síto, protože ji mám rád vcelku, a také na zahuštění používám jemně nastrouhaný brambor. Párky také většinou vynechávám, ale na dochucení používám šťávu z jednoho malého citronu. Bez osmaženého chlebíčku i petržele se obejdu také, jenže já nejím chleba nebo rohlíky ani k dršťkovce, takže to není relevantní.
Ale neříkám, že Majdalenka to neměla dobré, to zase ne!