Stránka 1 z 3

Chipotle Garlic Aioli

PříspěvekNapsal: 08 kvě 2015, 19:02
od j3david
Na mém poslední služebním výletě v americku jsem si koupil takový šikovný přípravek na „Blossoming onion“. Je to něco jiného než co chci tady popsat, ale kdo ví co to je, ten zamáčkne slzu. Takto upravenou cibuli dostanete jako „předkrm“ v americkém steakhouse a věřte že vám to pěkně nastartuje chuťové buňky. Pokud by byl zájem, popis a recept přiložím jindy a jinde. Nicméně v krabici kde byl zabalen přípravek k výrobě tohoto pokrmu byl přibalen leták s popisy tří úžasných dipů. Už jsem je všechny vyzkoušel a tady přikládám překlad receptu ne jeden z nich:

Chipotle Garlic Aioli
½ hrnku majonézy nebo čerstvě udělané Aioli (tak to nevím co je, takže majonézu ..)
2 – 3 lžíce Chipotle Chilies v omáčce Adobo (to taky nevím co je, protože ostré chili kvůli žaludku nemůžu, dal jsem špetku drceného sušeného chili – ale fakt jenom špetku – no každý má své slabá místa) O omáčce Adobo nemám tuchu vocogo.
½ lžíce soli
¼ lžíce drceného pepře
¼ lžíce sušeného česneku
¼ lžíce citronové šťávy
Vše promíchat, zašlehat, vychladit. Podávat s grilovanou cibulí. Tento recept mi ze serie kterou tady publikuji moc neučaroval, ale to je dáno mým zničeným žaludkem který protestuje proti chili i proti majonéze. Možná by stálo za to to vyzkoušet třeba s jogurtem místo majonézy.

Kdo víte co je to Aioli a omáčka Adobo, připište do diskuse.

Re: Chipotle Garlic Aioli

PříspěvekNapsal: 08 kvě 2015, 20:18
od Brutzel-Svejk
Aioli pochází ze Španělska. Dip s česnekem, dělá se podobně jako majonézy

Re: Chipotle Garlic Aioli

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2015, 05:53
od drobek
To protože španělsky česnek je ajo a z toho základu vzniklo to jméno majonézy, vlastně dipu. banan;
Chipotle jsou uzené papriky jalapeňo.
Adobo je španělská marináda a dresink. Je v ní tohle: HP
uzená paprika
červený – cayanský pepř
česnekový prášek
slunečnicový olej
limetková štáva
sůl
mletý římský kmín - cumin
zelený koriandr, jemně nasekaný
tequilla
pomerančový džus
No a recept na tu cibuli bych si s chutí dal, ale zkusím najít sám. ???

Re: Chipotle Garlic Aioli

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2015, 06:18
od j3david
Ta cibule - na to snad ani není recept. Ona je to cibule speciálně nakrojená od lodyhy směrem ke kořínkům a nedokrojená. Takže když se položí na talířek tak že jsou kořínky dole, rozvine (rozpadne) se do tvaru jakoby "květu". K tomu pěknému nakrojení právě slouží ten přípravek který jsem si v americku zakoupil. Ale určitě to jde nakrojit i bez něj. Po nakrojení se lehce pokape olejem a zavěsí se na takový drátěný "věšáček" a vloží do grilu (nebo trouby) na takových 10 - 15 minut. Potom na stůl kde si každý může ulamovat kousky a spolu s dipem .... mana nebeská. Musí na to ovšem být cibule co největší - a tu teď bohužel nemám k dispozici. Jakmile seženu, pořídím fotodokumentaci a vložím sem. Teď snad jeden ilustrační obrázek stažený z internetu
odstraněno

Re: Chipotle Garlic Aioli

PříspěvekNapsal: 09 kvě 2015, 08:35
od Mánek
Není ta cibule ještě v něčem obalená? Zdá se mi, jako by na sobě měla nějakou krustičku z mouky nebo něčeho. Ale vypadá to hodně dobře, to zase jo! aaa