Mexican street salad - mexický pouliční salát
podle Jamie Oliver
Tento jednoduchý salát může být zcela neobyčejný, ale musíte ho ochutit mexickým duchem tím, že budete odvážní s limetovou šťávou, solí a chilli. To způsobí probuzení chutí dalších věcí které jsou podávané s ním. Několik lžic tohoto salátu vedle grilovaných kuřecích prsíček nebo vepřové kotlety udělá s jídlem divy. Cibule, koriandr a bílé zelí jsou nezbytné, tvoří základ tohoto salátu, ale klidně si pohrajte s ostatními přísadami a použijte věci jako fenykl nebo asparagus. V podstatě všechno, co je k dispozici je do tohoto salátu dobré.
Suroviny:
½ menší hlávky bílého zelí
½ menší hlávky červeného zelí
asi 10 ředkviček, očištěných a na tenoučké plátky nakrájených
2 mrkve, očištěné a ne tenoučké plátky napříč nakrájené
svazek čerstvého koriandru, nadrobno pokrájeného
2 větší jalapeño chillies (nebo nějaké jiné, pálivé), podle chuti, jemně pokrájené
1 červená cibule, na jemné plátky (kolečka nebo céčka) pokrájená
extra virgin olive oil
šťáva ze 2–3 limetek
mořská sůl
Nejjednodušší a nejrychlejší způsob přípravy je ve food procesoru s nástavcem na krájení nebo na mandolíně. Pokud nemáte ani jedno ani druhé, prostě nakrájejte vše co nejjemněji. Bílé a červené zelí nakrájejte jemně do dvou samostatných hromad.
Dejte bílé zelí do velké mísy s ředkvičkami, mrkví a většinou koriandru. Smíchejte všechno dohromady, pak přidejte téměř všechno nakrájené chilli, plátky červené cibule a několik “šplouchů“ extra virgin olivového oleje. Přidejte většinu limetkové šťávy a dobrou špetku soli, pak smíchejte vše dohromady a ochutnejte. Podle vlastní chuti přidejte koriandr, sůl a limetkovou šťávu. A až budete spokojeni, tak před podáváním přidejte červené zelí a znova promíchejte.
To proto, že červené zelí barví a už by to nebylo tak hezké.