Ropa Vieja - Staré šaty
Napsal: 10 led 2011, 16:09
Zcela nedávno jsem narazil na jeden zajímavý recept: jedna ze základních součástí italské kuchyně, sofrito, se jak jsem se k mému překvapení dozvěděl z wikipedie, používá snad na celém světě, jen v české kuchyni ne. V Itálii je to první krok při vaření rizota, omáček na špagety a ragú, polévek a vlastně skoro všude, kam patří zelenina.
Jak je všebecně ale málo známo, slavná francouzská kuchyně, základ všeho vaření, zas tak slavná není. Oni tam francouzští králové neměli co jíst a tak si přivezli kuchaře z Itálie, a slyšel jsem, že Italskou kuchyni zavedli kuchaři Maďarští. Ti teprve založili slávu francouzského vaření.
Ale máme tu Sofrito. V Jižní Americe a na Kubě se to jmenuje soffritto, v cajun a kreolské kuchyni je to je to Trinity (trojice, podle trojice Boží), francouzsky se to jmenuje mirepoix, refogado v portugalsky mluvících zemích, sofregit v kuchyni Valencie, a ginisá na Filipinách. Tady v Americku je to k dostání v obchodech s orientálním zbožím, i v obchodech se zbožím mexickým pod jménem soffritto.
Přesné ingredience se liší podle země, kraje, ale základ je, jak jsem vypátral stejný nebo hodně podobný. Základní jihoitalský recept je z olivového oleje, cibule, česneku. V severní Itálii je to hlavně cibule, řapíkatý celer a karotka. Na Kubě je základní ingredience cibule, česnek, rajčata a papriky pálivé zcela podle vás.
Následující recept je verze používaná na Kubě.
Soffritto
2 lžíce olivového oleje,
3 hrnky pokrájené cibule,
3 hrnky různobarevných paprik,
1 jalapeňo paprička (nebo ne),
5 stroužků česneku,
1/2 hrnku zeleného koriandru (skvěle nahradí petrželka),
1 lžíce rajského protlaku,
sůl a pepř,
šťáva z 1 limetky.
Vše vražte do mixeru a učiniňte z toho pastu. Protože je toho hodně, a protože použití je opravdu všestranné, uděláme to, co dělají jiní, udělejte v tvořiči ledu kostičky, dejte zmrznout a v mrazáku v pytlíku skladujte. Ale ten mrazák není zas tak kriticky nutný, v obchodech s orientálními potravinami to vídám v kelímcích v normální lednici.
Tak a už jsme u těch šatů. Tenhle recept je z Kuby, z dob zavilého imperialismu, kdy tam ještě měli masa dost,
ale halt zas neměli Castrův socialismus.
Ropa Vieja - Staré šaty.
1-1,25 kg hovězí roštěné,
sušená cibule v prášku,
řepkový olej,
1/2 hrnku soffritto,
0,5 l rajské šťávy z plechovky,
2 bobkové listy,
4 řapíky celeru i s listy drobně pokrájené,
3 mrkve drobně pokrájené,
1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku,
3 lžíce hrubě posekaných oliv,
1/4 lžičky římského kmínu.
A teď co s tím:
Řízky z hovězího naklepte asi na 1 cm tloušťku, osolte, opepřete a ocibulte z obou stran, a pak opečte na pánvi do hněda, asi 10 minut. Vmíchejte Sofrito, sůl, rajskou šťávu, a bobkový list, olivy, římský kmín. Přiklopte a pečte v troubě 175°C pod poklicí do měkka, asi 2 1/2 hodiny.
Potom nechte vychladnout, aby to nepálilo a rukama či dvěma vidličkami rozcupujte na drobno.
Uveďte znovu do varu, přidejte mrkev a celer, poduste do měkka, přidejte hrášek a prohřejte.
Podávejte ve věnečku rýže, nejlépe druhý den.