Bourguignon
Napsal: 09 čer 2012, 11:17
aneb burgunský eintopf, neboli jednohrnec je staré, poctivé, dobré a levné francouské jídlo, které potěší i českého jedlíka.
K jeho přípravě potřebujeme:
1/4 kg předního hovězího
3 cibule
6 pěkných mrkví
červené víno
petrželku, bobkový list, tymián sůl a pepř
10dkg slaniny
cibuli nakrájím na kolečka
mrkev očistím a nakrájím také na kolečka
maso nakrájím na kostky jako na guláš
vezmu porcelánovou nebo kameninovou misku, raději vyšší
a střídavě vrstvím, cibuli, maso, mrkev
mezi jednotlivé vrstvy vkládám snítky petželky, tymiánu a kousky bobkového listu
poslední vrstvu řádně opepřím a vše zaliji červeným vínem.
Směs mují být potopena, všechno musí být pod hladinou
V této fázi maso nesolím.
Misku přikryji utěrkou a dám do chladu do příštího dne macerovat.
Druhý den scedím obsah misky na cedníku a rozdělím na maso, cibuli a mrkev
koření vyjmu
V kastrole se silným dnem rozpustím nakrájeno slaninu, opeču na nní maso, pekně ze všech stran, aby se zatáhlo, přidám cibuli a nechám zesklovatět.
Osolím
Posléze přidám mrkev a vše zaliji zcezeným vínem
Přiklopím pokličkou a na mírném, opravdu mírnem ohni nechám probublávat 2-3 hodinky
Maso by se mělo dusit jen ve víně....nepřidávat žádnou vodu
Bourguignon je správně uvařený, když za vařečkou, kterou ho promíchám se rozestupuje cestička, jako vody oceánu před Mojžišovou holí.
Je-li víc strávníků mohu dát víc mrkve. Ve výsledném pokrmu má mrkev moc dobrou chuť
Podáváme s bílým chlebem.
K jeho přípravě potřebujeme:
1/4 kg předního hovězího
3 cibule
6 pěkných mrkví
červené víno
petrželku, bobkový list, tymián sůl a pepř
10dkg slaniny
cibuli nakrájím na kolečka
mrkev očistím a nakrájím také na kolečka
maso nakrájím na kostky jako na guláš
vezmu porcelánovou nebo kameninovou misku, raději vyšší
a střídavě vrstvím, cibuli, maso, mrkev
mezi jednotlivé vrstvy vkládám snítky petželky, tymiánu a kousky bobkového listu
poslední vrstvu řádně opepřím a vše zaliji červeným vínem.
Směs mují být potopena, všechno musí být pod hladinou
V této fázi maso nesolím.
Misku přikryji utěrkou a dám do chladu do příštího dne macerovat.
Druhý den scedím obsah misky na cedníku a rozdělím na maso, cibuli a mrkev
koření vyjmu
V kastrole se silným dnem rozpustím nakrájeno slaninu, opeču na nní maso, pekně ze všech stran, aby se zatáhlo, přidám cibuli a nechám zesklovatět.
Osolím
Posléze přidám mrkev a vše zaliji zcezeným vínem
Přiklopím pokličkou a na mírném, opravdu mírnem ohni nechám probublávat 2-3 hodinky
Maso by se mělo dusit jen ve víně....nepřidávat žádnou vodu
Bourguignon je správně uvařený, když za vařečkou, kterou ho promíchám se rozestupuje cestička, jako vody oceánu před Mojžišovou holí.
Je-li víc strávníků mohu dát víc mrkve. Ve výsledném pokrmu má mrkev moc dobrou chuť
Podáváme s bílým chlebem.