Guláš tak trochu na mexický spôsob s údenou fazuľou
Napsal: 15 pro 2013, 16:36
Onehdy som na trhu videla predávať údený cesnak, zo zvedavosti som ho kúpila a predávajúci mi povedal, že má aj údenú fazuľu, ktorá má byť "to pravé" na mexický guláš, neviem čo by na to povedal Maňana, ale Judkin priateľ to predsa len skúsil:
Na cca 10 "chlapských" porcii potrebujeme:
Údená fazuľa: 1,5 kg
Hovädzie mäso na guláš: 1 kg
Slanina: 250 g
Klobása: 150 g
Vývar z kostí + obraté mäso z kostí: cca 1,5 L + cca 200 g (my sme použili kosti z muflóna)
Cibuľa: 3 ks veľká
Paprika: 3 ks (pcr)
Rajčiny: cca 0,8 kg (použili sme konzervované)
Soľ, mletá paprika, čierne mleté korenie, mletý koriander + koriander vňať, šalvia, cesnak, chilli, bobkový list, olej
Strúhaný syr, kyslá smotana, čerstvá petržlenová vňať.
Fazuľu sme si večer pred varením namočili (voda cca 2 cm nad povrchom fazuľe) a pripravili sme si vývar z kostí, ktorý sme varili pokiaľ sa dalo mäso z kostí ľahko obrať.
Fazuľu sme uvarili vo vode v ktorej sme ju namáčali aby sme neprišli o údenú arómu spolu s bobkovým listom a soľou cca 1 hod.
Nadrobno nakrájanú cibuľu sme si usmažili do sklovita až zlatista a pridali sme na kocky nakrájané hovädzie mäso (mäso sme osolili, pridali mleté čierne korenie, mletú papriku, šalviu, mletý koriander) pokiaľ sa neuzavreli póry. Potom sme pod zavretou pokrievkou dusili cca 1,5 hod až pokiaľ nezmäklo . Podľa potreby podlievame vývarom z kostí. Tesne pred dokončením hovädzieho mäsa sme pridali 3 strúčiky nadrobno nesekaného cesnaku na hrubšie nakrájanú slaninu a na kolečká nakrájanú klobásu a dosmažili na panvici cca 15 - 20 min. Na posledných 5 min sme pridali do panvice obraté mäso z kostí.
Do fazule sme pridali mäsovú zmes, na prúžky nakrájanú papriku, 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, rozdrvenú vňať z koriandra, zbytok vývaru a priviedli do varu. Po zovretí pridali rajčiny a cca 10 min varili. Podľa potreby dochutiť soľou, korením, chilli, koriandrovou vňaťou.
Podávame s chlebom v hlbokom tanieri posypané syrom s kopčekom kyslej smotany a ozdobené petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť Michal
P.S. Ja by som tú smotanu a syr nedávala, ale na druhej strane, nebolo to tam zlé. Svato
Na cca 10 "chlapských" porcii potrebujeme:
Údená fazuľa: 1,5 kg
Hovädzie mäso na guláš: 1 kg
Slanina: 250 g
Klobása: 150 g
Vývar z kostí + obraté mäso z kostí: cca 1,5 L + cca 200 g (my sme použili kosti z muflóna)
Cibuľa: 3 ks veľká
Paprika: 3 ks (pcr)
Rajčiny: cca 0,8 kg (použili sme konzervované)
Soľ, mletá paprika, čierne mleté korenie, mletý koriander + koriander vňať, šalvia, cesnak, chilli, bobkový list, olej
Strúhaný syr, kyslá smotana, čerstvá petržlenová vňať.
Fazuľu sme si večer pred varením namočili (voda cca 2 cm nad povrchom fazuľe) a pripravili sme si vývar z kostí, ktorý sme varili pokiaľ sa dalo mäso z kostí ľahko obrať.
Fazuľu sme uvarili vo vode v ktorej sme ju namáčali aby sme neprišli o údenú arómu spolu s bobkovým listom a soľou cca 1 hod.
Nadrobno nakrájanú cibuľu sme si usmažili do sklovita až zlatista a pridali sme na kocky nakrájané hovädzie mäso (mäso sme osolili, pridali mleté čierne korenie, mletú papriku, šalviu, mletý koriander) pokiaľ sa neuzavreli póry. Potom sme pod zavretou pokrievkou dusili cca 1,5 hod až pokiaľ nezmäklo . Podľa potreby podlievame vývarom z kostí. Tesne pred dokončením hovädzieho mäsa sme pridali 3 strúčiky nadrobno nesekaného cesnaku na hrubšie nakrájanú slaninu a na kolečká nakrájanú klobásu a dosmažili na panvici cca 15 - 20 min. Na posledných 5 min sme pridali do panvice obraté mäso z kostí.
Do fazule sme pridali mäsovú zmes, na prúžky nakrájanú papriku, 3 strúčiky roztlačeného cesnaku, rozdrvenú vňať z koriandra, zbytok vývaru a priviedli do varu. Po zovretí pridali rajčiny a cca 10 min varili. Podľa potreby dochutiť soľou, korením, chilli, koriandrovou vňaťou.
Podávame s chlebom v hlbokom tanieri posypané syrom s kopčekom kyslej smotany a ozdobené petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť Michal
P.S. Ja by som tú smotanu a syr nedávala, ale na druhej strane, nebolo to tam zlé. Svato