Bigosik

Prastará, dávno již zapomenutá polévka, kterou jsem vykopal v archivech
1 kg různých mas (hovězí, vepřové, drůbež, uzené…)
1 kg jablek
0,150 kg uzeného boku, pokrájený na plátky
1 cibule
Sůl, pepř, vavřínový list, zázvor mletý
Do kastrolu poskládám plátky slaniny, a velice pomalu opeču dokřupava, opečené křupavoučké plátky odložím stranou, pokrájím cibulu a na tuku ze slaniny jí orestuji do růžova. Přidám pokrájené kousky masa, koření a jablka (oloupat, vyjadřincovat a pokrájet). Orestuji, podliji nepříliš velkým množstvím vývaru – jen aby se nepřipalovalo, a dusím. Až je bigosik v misce či talíři delikátně navrch umístím tu křupavou slaninu.
1 kg různých mas (hovězí, vepřové, drůbež, uzené…)
1 kg jablek
0,150 kg uzeného boku, pokrájený na plátky
1 cibule
Sůl, pepř, vavřínový list, zázvor mletý
Do kastrolu poskládám plátky slaniny, a velice pomalu opeču dokřupava, opečené křupavoučké plátky odložím stranou, pokrájím cibulu a na tuku ze slaniny jí orestuji do růžova. Přidám pokrájené kousky masa, koření a jablka (oloupat, vyjadřincovat a pokrájet). Orestuji, podliji nepříliš velkým množstvím vývaru – jen aby se nepřipalovalo, a dusím. Až je bigosik v misce či talíři delikátně navrch umístím tu křupavou slaninu.