2 kg vepřového *)
3 řapíky celeru
mrkev
1 bílá cibule na kostičky pokrájená
5 stroužků česneku vcelku
1/2 litru hovězího vývaru
1/3 litru černého piva
sádlo
sůl, pepř
Vše krom sádla vrazte do Papiňáku, vařte asi 3/4 hodiny. Pak otevřete, maso se krásně rozpadá. Vylovte ho, pokud na něm uvízne něco cibule tak to nevadí. Maso natrhejte, nakrájejte na kousky dle libosti, dejte do sádlem vymazaného pekáče a pečte v troubě až se maso zbarví do zlato-hněda. To trvá, při velmi občasném obrácení asi 3/4 hodiny. Z vývaru vylovte mrkev a celer, to vyhoďte, Pak vařte dál, ponorným mixerem rozmixujte cibuli a česnek, zredukujte na šťávu, zahustěte dle libosti a tím pak zalijte dokončené jídlo.
My rádi se zelím, vaříme zásadně z kyselého, k podlití požívám černé pivo a na závěr osladím dle chuti.
Poznámka:
Recept je kombinace mexických Carnitas, v překladu Masíčka s Moravskými vrabci s příchutí Bavorské vepřové pečeně.
*) Maso, v mexickém receptu plecko, v Americe nahrazujeme úspěšně "country ribs", což jsou pruhy masa mezi žebry. Prorostlé tukem tak akorát.