Vepřové bakony
Napsal: 24 led 2013, 20:55
Pamatujete na lahodné maďarské konzervy bákony? Konečně se mi povedlo to doma uvařit, bohužel tomu chybí rok či dva kdy to mělo čas se uležet zakonzervované.
Suroviny:
500 gr vepřová plec na kostky
3 větší cibule jemně nakrájená, omáčka se necedí!
100 gr slanina na kostičky
100 gr vepřové sádlo
1 lžíce uzené papriky
1 hrnek zakysané smetany
1 hrnek mléka
1 hrnek šlehačky (smetany)
2 lžíce hladké mouky
500 gr žampiony čerstvé nebo 300 gr žampiony sterilované (čerstvé nakrájejte na velikost sterilovaných, ty používám já)
sůl, pepř
Postup:
Sádlo dejte rozpustit, přidejte slaninu, orestujte a začne vonět, přidejte cibuli, nechte zesklovatět.
Přidejte maso, orestujte až se zatáhne ze všech stran. Pak udělejte uprostřed místo až na dno, do omastku dejte papriku a nechte chvíli "vykvést".
Podlijte vodou a pod poklicí půl hodiny duste až je maso měkké.
Přidejte žampiony, sterilované i s nálevem, provařte.
Přilijte šlehačku a v mléce rozmíchanou mouku. Povařte až omáčka zhoustne.
Dochuťte solí a sundejte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu. Ta má totiž nechutnou vlastnost srazit se při varu.
Jako přílohu doporučuju tradiční noky, já dal špecle, to je v podstatě totéž.
Poznámka: Pokud máte k dispozici "creme fraiche", tak ta se dá vařit. Zajímavé je, že když jsem to nevěděl nikdy se mi nesrazila.
Suroviny:
500 gr vepřová plec na kostky
3 větší cibule jemně nakrájená, omáčka se necedí!
100 gr slanina na kostičky
100 gr vepřové sádlo
1 lžíce uzené papriky
1 hrnek zakysané smetany
1 hrnek mléka
1 hrnek šlehačky (smetany)
2 lžíce hladké mouky
500 gr žampiony čerstvé nebo 300 gr žampiony sterilované (čerstvé nakrájejte na velikost sterilovaných, ty používám já)
sůl, pepř
Postup:
Sádlo dejte rozpustit, přidejte slaninu, orestujte a začne vonět, přidejte cibuli, nechte zesklovatět.
Přidejte maso, orestujte až se zatáhne ze všech stran. Pak udělejte uprostřed místo až na dno, do omastku dejte papriku a nechte chvíli "vykvést".
Podlijte vodou a pod poklicí půl hodiny duste až je maso měkké.
Přidejte žampiony, sterilované i s nálevem, provařte.
Přilijte šlehačku a v mléce rozmíchanou mouku. Povařte až omáčka zhoustne.
Dochuťte solí a sundejte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu. Ta má totiž nechutnou vlastnost srazit se při varu.
Jako přílohu doporučuju tradiční noky, já dal špecle, to je v podstatě totéž.
Poznámka: Pokud máte k dispozici "creme fraiche", tak ta se dá vařit. Zajímavé je, že když jsem to nevěděl nikdy se mi nesrazila.