500 g libového vepřového masa (kýta) já použil ocásky resp. křížovky
3 ks cibule
4 KL černého čaje, nebo 4 sáčky
0,25 l pomerančové šťávy
3 KL medu
1PL rumu
0,4 l vývaru z kostí
2 PL másla
2 PL oleje
sůl
pepř
Doporučená příloha
rýže
Postup
Maso jsem vykostil, a pečlivě očistil od tučných „švancek“.
Odřezky a kosti jsem dal na plech a upekl v troubě. Z opečených kostí jsem udělal vývar.
Na másle jsem orestoval cibulku – dozlatova. Přilil pomerančovou šťávu, vložil čaj – černý a přilil vývar.
Osolené a opepřené maso jsem pokrájel na silnější pásky a na pekáčku, ve kterém se pekly kosti, je opékal cca 15 minut v rozehřáté troubě. Po opečení jsem maso vložil do omáčky a dusil až se obsah tekutiny zmenšil na polovinu. Z omáčky jsem odstranil sáček s čajem,
maso a rozmixoval. Přilil kapku rumu, přidal med a oříšek másla, řádně promíchal, aby se všechno pěkně rozpustilo a vrátil maso zpět. Nechal jsem prohřát. …a jedna báseň