Transylvánský guláš
Napsal: 13 lis 2010, 23:38
Tenhle recept mám z knihy od Josepha Wechsbergera " The Cooking of Vienna's Emipire", což překládám jako Jak se vařilo za Rakouska. Přiznávám, že ho máme radši než klasický segedin.
Je vlastně druh segedinského, prostě jiný kraj. Posuďte sami:
0,5 kg kyselého či marinovaného zelí
2 lžíce sádla
1 jemně nasekaná cibule
1 stroužek česneku, utřený
2 lžíce sladké papriky
0,7 l vývaru
1 kg vepřového masa z ramínka, bez kostí, nakrájené na kostky
1 ½ lžičky kmínu
3 lžíce rajského protlaku
1 dl kysané šlehačky
1 dl šlehačky
2 lžíce mouky
Propláchněte zelí studenou vodou, zceďte do sucha. Pokud je moc kyselé, nechte stát ve vodě 10 – 20 minut, pak zceďte.
Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte papriku. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá přilijte vodu, zelí musí být vlhké.
Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut.
Při podávání doplňte miskou se zakysanou šlehačkou k eventuálnímu zvelebení dle chuti.
Je vlastně druh segedinského, prostě jiný kraj. Posuďte sami:
0,5 kg kyselého či marinovaného zelí
2 lžíce sádla
1 jemně nasekaná cibule
1 stroužek česneku, utřený
2 lžíce sladké papriky
0,7 l vývaru
1 kg vepřového masa z ramínka, bez kostí, nakrájené na kostky
1 ½ lžičky kmínu
3 lžíce rajského protlaku
1 dl kysané šlehačky
1 dl šlehačky
2 lžíce mouky
Propláchněte zelí studenou vodou, zceďte do sucha. Pokud je moc kyselé, nechte stát ve vodě 10 – 20 minut, pak zceďte.
Rozpusťte sádlo, zasmahněte cibulku, přidejte česnek a znovu osmahněte. Sundejte s ohně, vmíchejte papriku. Přidejte polovinu vývaru, přiveďte do varu a vložte maso. Navrch dejte zelí a posypte kmínem. Smíchejte zbytek vývaru s protlakem, nalijte navrch. Přiveďte do varu, a pak zvolna duste až je maso měkké. Pokud šťávy podezřele ubývá přilijte vodu, zelí musí být vlhké.
Smíchejte obě šlehačky a mouku, vmíchejte do pokrmu. Poduste ještě 10 minut.
Při podávání doplňte miskou se zakysanou šlehačkou k eventuálnímu zvelebení dle chuti.