V tomto masopustním čase, kdy se pečou svatomartinské husy případně kachny, se hodí i tento staročeský recept na nadívaný husí krk. Tuhle pochoutku je možné jíst jak teplou, tak i studenou. Krk nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou přílohou (teplý) nebo s pečivem (studený).
Ingredience:
1 kůže z husího krku,
250 g vepřového masa,
1 menší husí játra,
sůl,
pepř,
1/2 žemle,
1 malé vejce,
podle obliby špetka mletého nového koření a zázvoru,
kousek slaniny
2 lžíce husího sádla na osmažení
Popis přípravy:
Maso, játra a namočenou vymačkanou žemli umeleme dvakrát na strojku. Přidáme sůl, koření, vejce ušlehaná do pěny a slaninu pokrájenou na kostičky. Kůži z husího krku na dolním konci zašijeme a širším koncem volně naplníme, aby nádivka mohla nabývat. Otvor zašijeme a kůži vaříme v kastrole v osolené vodě mírným varem asi 1 hodinu. Uvařený krk přeložíme do pánve se dvěma lžícemi husího sádla a osmažíme do červena ze všech stran.