Pečená kachna po mexicku - trochu
Napsal: 08 led 2011, 22:12
V sobotu dopoledne jsou vždy v televizi, na veřejném a tedy bez reklam kanálu různé vzdělávací kuchařské show. Má nejoblíbenější je „Mexico, one plate at a time" (Mexiko talíř po talíři) s Rickem Bayless. On je "Mistr kuchař" a majitel mexické restaurace Frontera v Chicagu.
Tuto sobotu, jak na zavolanou, bylo o Chicharrones (co to je vám povím hned, a taky o carnitas z kachny.
Máte rádi kachnu?
Já ne. Totiž ano, jen nemám rád obírání kostí, když jsem omastkem zamatlanej až za ušima, a jak mám rád křupavou kůžičku, tak tam jsou vždy kusy měkké, houbovité, tlusté, ano, nebojím se říct přímo hnusné. Až tuto sobotu jsem viděl, jak to příště udělám i já, a nikdy jinak.
Jenže, než se dostanu ke kachně, musím vysvětlit, jak se k tomu dostaly Chicharrones. To je do křupava a chutna usmažená vepřová kůže. Když jsem to viděl v Mexiku poprvé, koukám, ejhle krachle. Ale jak veliké! Kus jsem ihned koupil, polili mi to pálivou majdou, já to ochutnal, a ono to bylo dobré.
A jsme zpátky u kachny.
Rick jí dělá takhle: Vezme 6 kachních nohou, (ne nemáme v Americku šestinohé kachny, kupujem jen ty nohy, dvě, celá kachna je moc velká) posolí, pooreganuje a pokape šťávou z limetky, z obou stran. Pak to nechá v lednici 24 hodin marinovat, za občasného otočení. Rozehřeje troubu na 150°C (300°F). Osuší kachní nohy, v pánvi rozpustí sádlo, hodně, aby nohy byly zcela potopeny, na to dá 8 rozdrcených stroužků česneku a peče asi 2 hodiny, až je kachýnka úplně měkká.
Nechá vychladnout, vytáhne kachnu ze sádla, stáhne kůži a dá ji stranou. Maso naškube na kusy, pochopiteně vykostí, do pánve dá 2 lžíce už použitého sádla, a když je pěkně rozpálené, osmahne na něm kachní kůži do křupava, asi 7-8 minut. (Proto ty chicharrones v úvodu. Už je tu máme.) Pak je vyndá, nakrájí na čtverečky a navrství na maso. Servíruje se salsou a torillami.
Já k tomu dodávám, jak kachnu příště budem dělat my. Ne se salsou, ale hezky se zelíčkem a knedlíkem. Ještě nevím, jestli to budou bramborový (pytlíky si necháváme posílat z Chicaga, američtí čtenáři, napište mi o adresu) nebo houskový. No a protože tady je přenádherný recept od toffo na chlupaté knedlíky,
http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=37&t=1049
budou k ke kachýnce zítra právě tyhle.Mňam!!!
Tuto sobotu, jak na zavolanou, bylo o Chicharrones (co to je vám povím hned, a taky o carnitas z kachny.
Máte rádi kachnu?
Já ne. Totiž ano, jen nemám rád obírání kostí, když jsem omastkem zamatlanej až za ušima, a jak mám rád křupavou kůžičku, tak tam jsou vždy kusy měkké, houbovité, tlusté, ano, nebojím se říct přímo hnusné. Až tuto sobotu jsem viděl, jak to příště udělám i já, a nikdy jinak.
Jenže, než se dostanu ke kachně, musím vysvětlit, jak se k tomu dostaly Chicharrones. To je do křupava a chutna usmažená vepřová kůže. Když jsem to viděl v Mexiku poprvé, koukám, ejhle krachle. Ale jak veliké! Kus jsem ihned koupil, polili mi to pálivou majdou, já to ochutnal, a ono to bylo dobré.
A jsme zpátky u kachny.
Rick jí dělá takhle: Vezme 6 kachních nohou, (ne nemáme v Americku šestinohé kachny, kupujem jen ty nohy, dvě, celá kachna je moc velká) posolí, pooreganuje a pokape šťávou z limetky, z obou stran. Pak to nechá v lednici 24 hodin marinovat, za občasného otočení. Rozehřeje troubu na 150°C (300°F). Osuší kachní nohy, v pánvi rozpustí sádlo, hodně, aby nohy byly zcela potopeny, na to dá 8 rozdrcených stroužků česneku a peče asi 2 hodiny, až je kachýnka úplně měkká.
Nechá vychladnout, vytáhne kachnu ze sádla, stáhne kůži a dá ji stranou. Maso naškube na kusy, pochopiteně vykostí, do pánve dá 2 lžíce už použitého sádla, a když je pěkně rozpálené, osmahne na něm kachní kůži do křupava, asi 7-8 minut. (Proto ty chicharrones v úvodu. Už je tu máme.) Pak je vyndá, nakrájí na čtverečky a navrství na maso. Servíruje se salsou a torillami.
Já k tomu dodávám, jak kachnu příště budem dělat my. Ne se salsou, ale hezky se zelíčkem a knedlíkem. Ještě nevím, jestli to budou bramborový (pytlíky si necháváme posílat z Chicaga, američtí čtenáři, napište mi o adresu) nebo houskový. No a protože tady je přenádherný recept od toffo na chlupaté knedlíky,
http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=37&t=1049
budou k ke kachýnce zítra právě tyhle.Mňam!!!