Kuřecí prsíčka s cibulkovým rizotem a mladou mrkví.
600g kuřecích prsou
2 stroužky rozmačkaného česneku
větvička rozmarýnu
olivový olej
1 pl studeného másla
na risotto:
300g risottové nebo mléčné rýže
150ml Prosecco
2 šalotky
600ml drůbežího vývaru
4 jarní cibulky i s natí
2pl Creme fraiche
4pl strouhaného parmezánu
zelenina:
5-6 mladých mrkví (nejlepší jsou ty s natí)
sůl (používám nejraději mořskou)
hrubě mletý pepř
Mrkev očistíme (větší rozkrojíme) a vhodíme do osolené vařící vody. Uvaříme al dente (nesmí být moc měkká). Hotové přelijeme přes síto a propláchneme studenou vodou.
Bílé části jarní cibulky, spolu s na jemno nakrájenou šalotkou orestujeme na olivovém oleji. Přidáme propláchnutou rýži a necháme krátce posmažit, zalijeme proseccem. Necháme 2 minuty povařit a pak vléváme po částech vývar. Risotto má totiž zůstat "al dente", jak to děláváme s nudlemi. Těsně před podáním zamícháme do risotta zelené, na kroužky pokrájené, části jarní cibulky, Creme fraiche a parmezán. Dochutíme solí a pepřem.
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a osmažíme na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Při obrácení přidáme rozmarýn, rozmačkaný česnek a máslo. Ztlumíme plamen a necháme asi tak 10 minut dusit. Před koncem vložíme připravenou mrkev, kterou takto prohřejeme.
Upravíme pak spolu s risottem na předem ohřáté talíře a zakápneme šťávou s pečeně.