Stránka 1 z 2

Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem

PříspěvekNapsal: 19 pro 2012, 17:43
od Brutzel-Svejk
Kapusta kadeřavá(kadeřávek) s bůčkem a Mett klobáskou

500g Grünkohl http://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl
300g bůčku
4x Mett klobásky
2 cibule
125g prorostlého špeku (dá se koupit už nakrájený)
1pl vepřového sádla
200ml vývaru
1,5pl hladké mouky
pepř
sůl

Grünkohl očistíme od tvrdších stonku a opereme ve studené vodě. Ve velkém hrnci uvaříme dostatečně množství osolené vody a do vařící vhodíme Kohl, který pak musíme vtlačit pod hladinu. Jakmile začne voda znovu vřít počkáme ca.
1minutu a vybereme ho. Tento pro zachování zelené barvy vhodíme do připravené studené vody, promícháme a scezený necháme okapat.
Na pánvi si osmažíme cibulku se špekem a přidáním lžíce sádla. Zároveň vložíme bůček a také osmahneme. Vmícháme Grünkohl, který podlejeme vývarem, osolíme a opepříme. Necháme na mírném žáru asi tak 40 min. dusit(ca. po 30min. přidáme ty čtyři nožičky klobásky).
Nakonec odkryjeme poklicí a zahustíme vše hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Samozřejmě dle potřeby dochutíme.

Bohužel jsem nenašel český název pro Grünkohl a to ani u Wikipedia. Snad mi pomůže někdo z Vás. DOPLNENO
Ostatně je to vynikající zimní zelenina, která určitě obohatí Vás stůl.

Re: Gruenkohl s bůčkem

PříspěvekNapsal: 19 pro 2012, 18:33
od drobek
Podle mého soudu je to kadeřavá kapusta.Tohle je anglicky Kale nebo borecole (Brassica oleracea skupina nebo čeleď(?) Acephala) a je u toho tenhle obrázek.
kale.jpg
kale.jpg (25.49 KiB) Zobrazeno 5456 krát

U nás jiná kapusta k mání není. Existuje tahle, jarní zelená a taky purpurová (anglicky collard greens).

Re: Gruenkohl s bůčkem

PříspěvekNapsal: 19 pro 2012, 18:57
od Mánek
Kapustu (tedy hlávkovou) máme já i Věrka rádi, i když ji děláme trošku jiným stylem. Vše je nakrájené a smíchané do kupy (včetně brambor), takže je to vlastně aintopf.

Re: Gruenkohl s bůčkem

PříspěvekNapsal: 19 pro 2012, 19:38
od Brutzel-Svejk
Jo, je to ta kaderava. Dle toho obrazku. Diky

Re: Kadeřavá kapusta s bůčkem

PříspěvekNapsal: 20 pro 2012, 00:56
od parles
Ano, je to vynikající zimní zelenina, taky to znám jen z Německa! Nevím, proč se to u nás nedá koupit?