Empanada je připravena podobně jako koláč, (nebo pirohy ) takže je snadné je jíst. Je vyrobena z tenkého těsta kruhového tvaru (jako Pita) s nádivkou. Jakákoli kombinace může být provedena jako náplň, maso, ryby, zelenina, sýry, ovoce a i zbytky z jiných receptů.
Empanada je pokrm rozšířený ve Španělsku a některých zemích Jižní Ameriky. Jedná se o zpravidla pšeničnou kapsu plněnou nejčastěji masem (šunkou, tuňákem a jinými rybami, mletým masem, zeleninou, sýry ale i ovocem). Připravuje se nejlépe ve friťáku, ale i v troubě nebo peci.
Obzvlášť vyhlášené jsou empanady z Galicie, kde se často plní rybami a mořskými živočichy (mariscos) a přidává se cibule. Namísto drobných kapes se peče velká empanada přes celý plech, z níž se potom odkrajují libovolně velké řezy. V Galicii se dokonce každoročně konají festivaly empanad. Katalánská obdoba pokrmu se nazývá panada. Většina empanadas v Americe byly původně z Haliče, Španělska, které mají podobné plněné koláče aby se daly pohodlně jíst.
Potud Vikipedia a já.
Těsto na Empanada:
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky (plus trochu více pro hnětení)
1 lžička soli
1 / 2 hrnku studené vody
1 vejce
1 bílek
1 lžička octa
3 lžíce tuku
Příprava:
V misce, smíchat vodu, vejce, vaječný bílek a ocet dohromady. Dejte stranou.
V samostatné misce smíchejte 3 hrnky mouky a sůl
Nakrájejte tuk do mouky, smíchejte v mixéru. Ve středu směsi udělejte důlek a nalite tekuté přísady z první misky.
Smíchejte mokré a suché přísady na tuhé těsto.
Na pomoučený stůl dejte hroudu těsta a hněťte do hladka a ž to nelepí.
Zabalte těsto do plastiku a nechte v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout, ale ne déle než 24 hodin.
Z testa vyválejte placky asi 15 - 20 cm velké.
Pokud těsto připravujete ještě víc předem, dejte jednotlivé placky zmrznout, oddělené zatímco se mrazí aby nepřimrzly k sobě. Nechte rozmrazit 1/2 hodiny před smažením.
Pique Omáčka:
6 zelených cibulek
3 stroužky česneku
1 / 4 šálku čerstvé citrónové šťávy
1 / 4 šálku mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu (cumin)
1 / 8 hrnku cukru
1 / 2 šálku bílého octa
sůl dle chuti
Příprava
Smíchejte jemně pokrájené zelené cibulky a česnek. Přidejte ostatní přísady a nechte marinovat nejméně 2 hodiny. Tekutina by měla pokrýt tuhou část směsi. Možná budete muset přidat trochu octa.
Tato příprava je časově náročná, takže to musíte připravit nejméně dva nebo více dnů předem nebo je zmrazit.
Klasický a základní recept na náplň.
Ingredience:
2 vejce natvrdo
1 / 2 střední cibule, jemně nasekaná
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
1 / 2 lžičky mletého kmínu
1 / 2 lžičky sušeného oregana
30 dkg mletého hovězího masa
2 lžíce rozinek
1 1 / 2 lžíce nasekaných oliv papričkami plněných
1 plechovka celých rajčat ve šťávě, tu slít, ale nevylít, rajčata posekat. (nejlíp to jde dokud jsou ještě
Příprava:
Nakrájejte vejce na tenké plátky
Osmahněte cibuli na olivovém oleji, přidejte česnek, kmín, oregano a 1 minutu povařte.
Přidejte maso a rozmělněte v tuku a nechte zrůžovět, ne úplně zhnědnout. Rozděluje se nejlíp šťouchadlem na brambory.
Přidejte vše ostatní, a povařte, nenechte úplně vyschnout, směs musí být jako hustá kaše.
A co s tím:
Na desku stolu na pečící papír pokládejte jednotlivé placky, do středu 3 lžíce směsi. Placku přehněte, okraje zamačkejte dohromady vidličkou.
Nejlepší jsou dělané v deep fryer, no ve smažáku, či jak se tomu doma říká, 4-6 minut každou.
Také je můžete pomazat olejem a péct v roubě, při 220 °C dozlatova, asi 10 minut. Ale smažené jsou lepší.
A pak bych tu ještě měl odkaz na Empanadas od babi, na Labužníku:http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12701