Někdy v roce 2009 přidala AničkaV tento maďarský recept na labužníka a mně se líbil natolik, že jsem si jej uložil do počítače k příležitostnému vyzkoušení. Okamžik "O" nastal právě dnes, kdy jsem měl náladu vyzkoušet k obědu něco, co tu ještě nebylo. Můžu jenom říct, že tohle jídlo plně splnilo mé očekávání a určitě neskončí založené v šupleti.
Suroviny:
600 g vepřového plecka,
1 cibule,
2 stroužky česneku,
4 žampiony,
1 lžíce mleté sladké papriky,
1/2 lžičky mleté pálivé papriky,
1 červená silnostěnná paprika,
2 loupaná rajčata,
1 vrchovatá lžíce hladké mouky,
250 ml kysané smetany,
majoránka,
mletý pepř,
sůl
Palačinky:
600 ml mléka,
3 vejce,
cca 250 g hladké mouky,
sůl
sádlo nebo olej
Popis přípravy:
V kastrolu rozehřejeme sádlo a do sklovita na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opečeme z obou stran na cibuli. Přidáme obě mleté papriky, majoránku, mletý pepř, prolisovaný česnek, červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky, žampiony překrojené na poloviny a překrájená loupaná rajčata. Podlijeme vodou a přikryté dusíme do změknutí masa. Měkké maso a žampiony vyjmeme ze šťávy a pomeleme. Šťávu z masa dáme zpět na plotnu, uvedeme do varu a vmícháme kysanou smetau, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Za občasného prošlehávání metličkou povaříme přibližně deset minut.
Z mléka, vajec, mouky a soli umícháme řidší palačinkové těstíčko a na tuku usmažíme 8 tenkých palačinek.
Horké palačinky natřeme masovou směsí, ze dvou protilehlých stran ohneme kraje a zavineme. Položíme je na talíř a přelijeme horkou omáčkou, případně ozdobíme kopečkem kysané smetany.