Dnes jsem vařil mexické mole tmavé pleti. Recept je samozřejmě zkopírován z mé stránky.
Toto je recept na jednoduchou přípravu dobrého mole. Příprava mole totiž zabere i několik dní!
Suroviny
špek 100 g,
cibule 3 ks velké,
česnek 4 stroužky,
čokoláda hořká 4 ks dílky,
chile papričky sušené - dle chuti,
maso hovězí 900 g předního šálu,
paprika mletá sladká 2 lžíce,
kmín drcený 2 lžičky,
med 1 lžíce,
rajčatová šťáva 1 l,
sůl,
kakao práškové 3 lžíce pravé!!,
oregáno 1 lžíce,
Postup
Špek nakrájíme na drobné kostičky a v hlubší pánvi na něm osmažíme oloupanou a sekanou cibuli a česnek dozlatova. Pálivé chile papričky de árbol nebo pique utlučeme v hmoždíři, přidáme k cibuli a trochu osmažíme. Přidáme mleté maso a s cibulí prudce opečeme, až ztratí barvu, pak pánev přikryjeme a pomalu dusíme, až se nám maso na dně začne připékat. Pánev na chvíli odstavíme a pak připečené maso rozmícháme do masa. Takto necháme maso bez podlévání několikrát připéct. Pak přidáme sladkou papriku, kmín, oregano, kakao, čokoládu a med a trochu s masem osmažíme. Přidáme rajskou šťávu, osolíme a v troubě přikryté pomalu za občasného míchání dusíme asi 1 hod. až získáme kyprou hmotu. Nejlépe se to dělá v mikrovlnce.
Podáváme posypané nahrubo strouhaným balkánským sýrem s fazolemi, tortilami a omáčkami.
Můžeme použít jako náplň do tacos, tykví, enchilad a pod.
Správné mole by mělo obsahovat alespoň tři různé druhy paprik. Většinou se používají ancho, mulato a pasilla, nebo pasilla, guajillo a chipotle. Všechny už se u nás dostanou.
Já jsem dnes přidal 1 ks ancho, 2 ks pasilla, 1 ks guajillo a pro chuť jednu uzenou chipotle, všechny jsem napřed opekl, pak rehydratoval a rehydratované rozmixoval.
K mole jsem uvařil Frijoles Refritos neboli přesmažované fazole http://www.manana.cz/vareni/recept_plain.php?&recepta=63, a připravil dvě salsy: Pico de Gallo http://www.manana.cz/vareni/recept_plain.php?&recepta=218 a Salsa Piña Chipotle http://manana.freeforums.org/oma-ka-z-ananasu-a-uzene-papri-ky-chipotle-t59.html.
Na obrázku je na talíři vlevo mole moreno (je sypané opečeným sezamovým semínkem) a vpravo fazole, posypané balkánským sýrem.