Recept od Babi, který jsem s jejím souhlasem obšlehnul jinde. Proč to sem nedá sama je mi záhadou.
4 porce
4 porce jako hlavni jidlo, nebo 6 porci jako predkrm:
.........................................................
3 kg mušlí očištěných,
4 lžíce olivového oleje,
3 stroužky česneku posekané,
1 malá červená chilli paprička rozdrcená,
2 lžíce posekaného oregana,
150 ml bílého suchého vína,
1 kg uzrálých rajčat oloupaných, bez semínek a posekaných,
morska sůl a černý pepř,
3 lžíce posekané petrželky,
400 g spaget,
extra panenský olivový olej,
3 citrony nakrájené na 1/4 na podávání,
Postup:
Ve velkém kastrole s těsně přiléhající poklicí rozehřát polovinu oleje. Přidat mušle, přikrýt a nechat je na chvíli podusit, ale jenom do té doby, než se otevřou, což je asi 3 – 5 minut. Vyhodit ještě zavřené. Slít, uschovat tekutinu. Když jsou mušle zchladlé na dotek, tak vyjmout jejich maso a to posekat. Několik mušlí/škeblí uschovat na podávání. Tekutinu zredukovat na polovinu a přidat posekané mušle.
V dalším velkém kastrole rozehřát zbytek oleje, přidat česnek, chilli a oregano. Chvíli osmažit jenom po tu dobu, něž se česnek začně barvit. Přilít víno, nechat na chvíli zredukovat a přidat rajčata. Sem tam zamíchat a vařit asi 15 minut, až se vše zredukuje. Přidat mušle posekané i celé, jejich šťávu, ochucení a petrželku. Sehřát omáčku.
V osolené vodě uvařit špagety, slít je a přidat do omáčky.
Podávat ozdobené celými mušlemi pokapané olejem a dílky citronu.
Já si k tomu dovoluju dodat, že já ty mušle na drobno sekat nebudu, dám tam radši víc celých.