0,7 l šampaňského Brut
2 ks citron pokrájený na hrubší kolečka
3 haluzky estragonu
16 očištěných čerstvých krevetek
1 KL octa
1–2 čekanky
Sos :
50 g majonézy
1 KL strouhaného křenu (ale křen, ne ty patoky v konzervách)
1 KL octa
2 KL jemně sekaného estragonu
Postup:
Šampanské, citron a estragon přivedu k mírnému varu. Přidám krevetky a na velmi pomalém ohni vařím cca 3–4 minuty, než krevetky zrůžoví.
Vyjmu krevetky, nechám vychladnout. Překrojím podélně a příčně. V misce zakápnu octem a promíchám. Nechám chvíli odstát a z připravených surovin vytvořím sos. Nacpu jím igelitový sáček s odstřiženým rohem – mikroten je naprosto nevhodný.
Rozeberu čekankové listy, vyberu jen ty světlé (pro jistotu ještě ochutnám, aby nebyly hořké, ale pozor při ochutnávání, několikráte se mi stalo, že jsem ochutnával a pak neměl na co klást), elegantně přizdobím lístek. Posléze jej pokladu dvěma kousky krevetek.
Doporučená příloha: další šampaňské?!