Další recept od Jacquese Pépina, kdysi to kuchaře presidenta Charlese DeGaula.
Filety z lososa jsou krátce pošírovány (pouched) a pak podávány s ravigote omáčkou. Ravigote znamená "oživit" ve francouzštině, a tak omáčka která obsahuje rajčata, jarní cibulkou, česnek, petržel, citrónovou šťávu a olivový olej, probudí chuťové pohárky.
Kapary omáčce dodají pikantnost.
Omáčka
2 rajčata (5 gramů), na polovinu pokrájená, osemeněná, nakrájená na kousky 5 mm silné (3/4 šálku)
1 lžíce kapary (bez nálevu)
2-3 zelené cibulky (scallions), i se zelenou natí a nasekané (1/3 šálku)
1/3 šálku nasekané cibule, opláchnuté v sítu a osušené
2 stroužky česneku, drcené a nasekané odst. 1 čajová lžička)
1/3 hrnku nahrubo nasekané čerstvé petrželky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
1 lžička citronové kůry
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Smíchejte všechny ingredience v malé misce. Dejte stranou.
Další ingredience
4 filety z lososa bez kůže (asi 15 dkg každý a asi 3 cm silné)
Přiveďte 3 šálky osolené vody do varu ve velkém hrnci z nerezové oceli. Přidejte lososa do hrnce a uveďte vodu zpět do varu při vysoké teplotě (to bude trvat asi 2 minuty). Okamžitě vypněte zdroj tepla, nebo posuňte pánev z ohně a nechte lososa v horké vodě po dobu 5 minut.
Pokud se vám budou zdát steaky mírně nedovařené v centru, upravte dobu vaření podle tloušťky steaku a osobních preferencí.
Vyjměte steaky z vody a dobře osušte, dejte na teplé talíře. Znovu vysušte tekutinu která se shromažďuje kolem steaků s papírovými ručníky, pak lžící přidejte na omáčku lososa a podávejte.
Mistr tuhle rybu podává s polentou, ale my ji neradi a tak radši bez. Možná i kuskus by se hodil.