Zapečená treska s bramborovo-brokolicovou kaší (J. Olivier)
Napsal: 19 říj 2012, 10:38
V pořadu "JAMIEHO 30-MINUTOVÁ JÍDLA", který tak nějak průběžně opakují na TV Paprika, se mi zalíbil tento recept, který se sice dělá s použitím grilu, ale grilu v troubě, protože ryba se zapéká shora. Nejsem si sice zcela jistý, ale zdá se mi, že v normálním grilu, i když třeba s poklopem, by byl výsledek nedokonalý - tedy ne co se týká ryby, ale na mysli mám právě tu krustu. Třeba se pletu a nemám pravdu, rád se nechám poučit od povolanějších grillmanů!
Ingredience:
4 tresčí filety s kůží,
sůl,
pepř,
1 lžička semen fenyklu
1/2 červené chilli papričky
Pasta na potření:
cca 10 sušených rajčat v oleji i s troškou oleje
2 stroužky česneku
kůra z 1/2 citronu
šťáva z 1/2 citronu
větší hrst bazalky
1 lžíce balzamikového octa
40 g parmazánu
Krusta:
200 g bílého chleba nebo veky
1/2 plechovky ančoviček včetně oleje
sůl
pepř
2 stroužky česneku
pár snítek rozmarýnu a tymiánu
Bramborovo-brokolicovo-hrášková kaše:
4 velké moučné brambory
1 brokolice
sůl
500 g mraženého hrášku
mořská sůl
kousek másla
Domácí tatarská omáčka:
majonéza http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=82&t=835
3 střední nakládané okurky
1 vrchovatá lžička kaparů
hrst petrželky
kůra i šťáva z 1 citronu
30 g ančoviček (4 ks) včetně oleje
špetka sladké papriky
Popis přípravy:
Filety osolíme, opepříme a kůží dolů vložíme do pekáče, jehož dno jsme pokropili olejem a posypali fenyklovými semínky a jemně usekanou chilli papričkou. V sekacím robotu zpracujeme všechny suroviny určené na pastu, kterou potřeme filety na horní straně. Veku natrhanou na menší kousky a ostatní suroviny na krustu vložíme do sekacího robotu se zbytky pasty. Vše usekáme na jemno a navršíme na povrch ryb potřený pastou. Povrch ryb poklademe snítkami rozmarýnu a tymiánu, vložíme do trouby předehřáté shora na 180°C, případně pod gril, a pečeme do zrůžovění krusty.
Z brokolice okrájíme růžičky, oblanšírujeme je v horké, téměř vařící slané vodě, a prudce ochladíme studenou vodou, aby si zachovaly barvu. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme spolu s nakrájeným košťálem brokolice ve slané vodě doměkka, přidáme blanšírované růžičky brokolice, vše rozmačkáme na kaši, vmícháme máslo a rozmražený okapaný hrášek, a podáváme k rybě přelité výpekem. K jídlu servírujeme omáčník naplněný tatarskou omáčkou.
Ingredience:
4 tresčí filety s kůží,
sůl,
pepř,
1 lžička semen fenyklu
1/2 červené chilli papričky
Pasta na potření:
cca 10 sušených rajčat v oleji i s troškou oleje
2 stroužky česneku
kůra z 1/2 citronu
šťáva z 1/2 citronu
větší hrst bazalky
1 lžíce balzamikového octa
40 g parmazánu
Krusta:
200 g bílého chleba nebo veky
1/2 plechovky ančoviček včetně oleje
sůl
pepř
2 stroužky česneku
pár snítek rozmarýnu a tymiánu
Bramborovo-brokolicovo-hrášková kaše:
4 velké moučné brambory
1 brokolice
sůl
500 g mraženého hrášku
mořská sůl
kousek másla
Domácí tatarská omáčka:
majonéza http://www.grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=82&t=835
3 střední nakládané okurky
1 vrchovatá lžička kaparů
hrst petrželky
kůra i šťáva z 1 citronu
30 g ančoviček (4 ks) včetně oleje
špetka sladké papriky
Popis přípravy:
Filety osolíme, opepříme a kůží dolů vložíme do pekáče, jehož dno jsme pokropili olejem a posypali fenyklovými semínky a jemně usekanou chilli papričkou. V sekacím robotu zpracujeme všechny suroviny určené na pastu, kterou potřeme filety na horní straně. Veku natrhanou na menší kousky a ostatní suroviny na krustu vložíme do sekacího robotu se zbytky pasty. Vše usekáme na jemno a navršíme na povrch ryb potřený pastou. Povrch ryb poklademe snítkami rozmarýnu a tymiánu, vložíme do trouby předehřáté shora na 180°C, případně pod gril, a pečeme do zrůžovění krusty.
Z brokolice okrájíme růžičky, oblanšírujeme je v horké, téměř vařící slané vodě, a prudce ochladíme studenou vodou, aby si zachovaly barvu. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme spolu s nakrájeným košťálem brokolice ve slané vodě doměkka, přidáme blanšírované růžičky brokolice, vše rozmačkáme na kaši, vmícháme máslo a rozmražený okapaný hrášek, a podáváme k rybě přelité výpekem. K jídlu servírujeme omáčník naplněný tatarskou omáčkou.