Taramasaláta
Napsal: 04 pro 2010, 21:21
4 porce
4 plátky bílého chleba bez kurky
1 cibule
100g odblaněných kapřích jiker (nazývají se Tarama) naložených v soli, nebo tresčích jiker, nebo červeného kaviáru, kaviáru z lososa, jiker z uzeného herinka atd.
100ml. olivového oleje
50ml. citronové štávy
mořská sůl a bílý pepr podle chuti
petrželka a plátky citronu na ozdobu
Postup
Namočit chleba ve vodě a potom dobře vymačkat. Oloupat a na jemno nakrájet cibuli a v mixéru rozmixovat s jikrama a chlebem. Pomalu přidávat olej a citronovou štávu a mixovat do hladké, ale pevné pasty.
Podávat dobře vychlazené, ozdobené petrželkou a plátkem citronu.
P.S. Řecká specialita, která se obvykle podává jako jeden z pokrmů při MEZZE, jako předkrm na toustech, nebo jako dip s plochým chlebem i syrovou zeleninou. Správné jméno je ¨Taramosalata¨ se v Řecku připravuje z kapřích jiker. Někdy se do směsi přidává i česnek a také mléko, nebo smetana a dokonce želatina. Komerčně připravená Taramosalata má ostře růžovou barvu, díky barvivům.
TIP: Nemáte-li naložené Tarama, tak odblaněné jikry asi 20 minut uvařte v osoleném vývaru.
4 plátky bílého chleba bez kurky
1 cibule
100g odblaněných kapřích jiker (nazývají se Tarama) naložených v soli, nebo tresčích jiker, nebo červeného kaviáru, kaviáru z lososa, jiker z uzeného herinka atd.
100ml. olivového oleje
50ml. citronové štávy
mořská sůl a bílý pepr podle chuti
petrželka a plátky citronu na ozdobu
Postup
Namočit chleba ve vodě a potom dobře vymačkat. Oloupat a na jemno nakrájet cibuli a v mixéru rozmixovat s jikrama a chlebem. Pomalu přidávat olej a citronovou štávu a mixovat do hladké, ale pevné pasty.
Podávat dobře vychlazené, ozdobené petrželkou a plátkem citronu.
P.S. Řecká specialita, která se obvykle podává jako jeden z pokrmů při MEZZE, jako předkrm na toustech, nebo jako dip s plochým chlebem i syrovou zeleninou. Správné jméno je ¨Taramosalata¨ se v Řecku připravuje z kapřích jiker. Někdy se do směsi přidává i česnek a také mléko, nebo smetana a dokonce želatina. Komerčně připravená Taramosalata má ostře růžovou barvu, díky barvivům.
TIP: Nemáte-li naložené Tarama, tak odblaněné jikry asi 20 minut uvařte v osoleném vývaru.