Lečo jako kdysi od Vitany.

Co se nedá pod naše fóra umístit.

Lečo jako kdysi od Vitany.

Příspěvekod drobek » 22 říj 2014, 10:09

Váhám, je to maďarské nebo české? Ono už to tak zdomácnělo...
Tenhle recept je z knihy Josepha Weisberga "cooking in Austrian empire".


3 lžíce sádla
1 větší cibule na drobno nakrájená
1 stroužek česneku, utřený
2 lžíce sladké papriky
5 paprik na nudličky nakrájených
0,5 kg rajčat, oloupaných a nakrájených
0,5 lžičky soli, pepř
plechovka rajského protlaku 17 dkg
0,5 kg uzeniny
2-3 vejce

Ve dvoulitrovém hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10 - 20 minut až papriky změknou. Přidáme vše ostatní krom protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy přilijte přiměřeně vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, až se vejce srazí. A pozor, závěrečný trik: vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konsistenci. Jak jsem zjistil tenhle trik používají i profesionálové k zahuštění všude tam, kde se chuť rajčat ztratí, nebo tam patří.
Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Co nesníme dáme do zavařovacích sklenic, vymytých a za horka, skoro vařící. A je to vlastně i sterilované, no skoro. Fakt je, že jsme našli sklenici zcela zapomenutou vzadu v lednici po pár měsících. Snědli jsme to, samozřejmě, přežili jsme to jak vidno, ale vážení, ta chuť proleželého leča....skoro jako kupované sámošce.
Takhle děláme lečo jako samostatné jídlo. Když se tam nedají vejce a uzenina, je to ideální polotovar k jídlům, inu, na leču.
Skleróza je nejkrásnější choroba. Nebolí a každý den se člověk dozví něco nového.... (Aurelius Augustinus)
Uživatelský avatar
drobek
Spokojený důchodce
Spokojený důchodce
 
Příspěvky: 1873
Registrován: 17 srp 2010, 14:59
Bydliště: Skalka 1946; 56002 Česká Třebová

Re: Lečo jako kdysi od Vitany.

Příspěvekod j3david » 22 říj 2014, 10:30

A já mám ještě k tomu fintu s cibulí. Množství cibule co se dá na sádlo orestovat, tak to samé množství se potom přidá syrové cibule ve fázi, kdy už se vše jen "vaří" ... tedy než se přidaji vejce. A výborné je to taky okořenit trochou saturejky.
Wiking
Uživatelský avatar
j3david
Grillmeister
 
Příspěvky: 257
Registrován: 16 čer 2012, 09:28

Re: Lečo jako kdysi od Vitany.

Příspěvekod Mirďa » 22 říj 2014, 10:52

A jdu o víkendu vařit lečo, sem takovou chuť na něj dostal....
Uživatelský avatar
Mirďa
Ze světa grilu
Ze světa grilu
 
Příspěvky: 277
Registrován: 01 čer 2012, 20:15
Bydliště: Trnávka, okr Nový Jičín


Zpět na Vše ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron

x