Stránka 1 z 1

Frittata, aneb ukliďte si v lednici

PříspěvekNapsal: 08 led 2011, 15:43
od drobek
Frittata je klasické jídlo k vyčistění lednice - je perfektní na použití všeho co najdete a čeho je už málo k samostatnému jídlu, francouzi jí říkají plochá omeleta. Vejce na omeletu se jen zamíchají, aby se žloutek s bílkem spojil. Na frittatu se vejce šlehají, aby se promísily se vzduchem. Díky tomu (a můžete si vypomoci trochou prdopeče), je frittata lehčí. Frittata se obvykle podává nakrájená na dílky jako pizza. No a kdyby se vám v průběhu přípravy rozpadla, vytvořili jste fricasse.
Může být pečená, nebo může být počata v pánvi. Když začnete na sporáku, je nejlépe dokončit ji v troubě nebo pod grilem. Další složky krom vajec jsou přidávány do frittaty před vajíčky, do klasické francouzské omelety se dávají nejdřív vejce a teprve na ně to ostatní.
Základem je určit nejen pro kolik lidí vaříte, ale také jakou máte pánev. Držadlo musí být ohnivzdorné, ale právě tak můžete použít misku z varného skla. Na každých 2 1/2 cm průměru počítejte jedno vejce (asi tak), a protože neděláte tenkou omeletu, výsledek by měl být asi 1 1/2 - 2 cm vysoký.
4 porce
1 1/2 lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce čerstvého másla
1 1/2 hrnku nakrájené cibule
2 středně velké lojovité ´masité brambory, oloupané a na tenké plátky
1 větší rajče nakrájené na tenké plátky
6 velkých vajec, nejlépe organické
1/3 hrnku nahrubo nasekané čerstvé pažitky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě mletý černý pepř
a dál vše co v lednici najdete, papriky, šunka, salám, anglická slanina, zbylé vařené či pečené maso........

Rozehřejte olej a máslo v 20 – 25 cm teflonové pánvi, až je to horké, ale nekouří.
Máte-li troubu s grilem zapněte ho, nemáte-li, nastavte troubu na 200-225°C. Pánev či misku dejte na sporák, ohřejte olej, na to rozložte plátky syrových brambor a céčka cibule. Přikryjte poklicí a pečte, občas promíchejte aby se brambory a cibule opekly, asi 10 minut. Ta poklička je důležitá, aby ty brambory nejen opekly ale i uvařily.
Pak dál, od věcí, které potřebují nejvíc času, až po ty nejjednodušší, které stačí ohřát. Rajčata moc času nepotřebují, papriky víc...
Vejce pořádně, ale opravdu pořádně našlehejte s mlékem, přidejte něco strouhaného sýra, zamíchejte a nalijte navrch. Lehce vidličkou popostrčte po pánvi, aby vejce zatekly mezi, asi dvě minuty. Nebojte se, nebudou to míchaná vajíčka. Když jsou vejce ještě řídká, přestaňte do nich šťouchat a po další minutě na ně nasypte opět sýr, navrch, máte-li doma, i parmezán. Ten se nerozteče, ale krásně zhnědne.
Přesuňte pánev pod gril nebo do trouby. Jakmile sýr navrchu začne hnědnout, což je asi za 4-5 minut, vyndejte pánev z trouby a nechte 5 minut odpočinout; mezitím ztuhne i střed frittaty. Nožem uvolněte nejdříve kraje, pak sesuňte frittatu na talíř a můžete podávat, nejlépe posypanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.
K tomu nějaké to rajče, prostě zeleninu, v zimě nám stačí kyselá okurka.
frittata.jpg
frittata.jpg (27.63 KiB) Zobrazeno 3154 krát