Pita chléb bosenský (lepinje)
Napsal: 09 lis 2012, 19:51
Vladimír1 přidal recept na pljeskavice, kde jako přílohu uvádí lepinje. Dovolil jsem si tedy přidat tento recept na bosenské lepinje, aby byla povšechná představa o čem je řeč.
Ingredience:
1000 g hladké mouky
2 sáčky sušených kvasnic
1 lžíce cukru
2 lžíce soli
150 ml vlažné vody
500 ml vlažného mléka
Popis přípravy:
Kvasnice, cukr a jednu polévkovou lžíci mouky rozmícháme v malém množství vlažné vody a necháme kynout. Přesijeme mouku, přidáme vzešlé droždí, mléko a sůl, a uhněteme vláčné těsto. Necháme je přikryté utěrkou kynout asi hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 6-7 kousků, které vytvarujeme do bochánků, překryjeme je utěrkou a znovu necháme vykynout po dobu asi 10 minut. Bochánky roztlačíme na placky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Tupou stranou nože na jejich povrchu vytlačíme mřížku, potřeme je vlažnou vodou, přikryjeme vlhkým hadříkem a necháme je tak odpočinout nejméně 30 minut. Rozehřejeme troubu na 250 stupňů a chleba pečeme na druhém možném umístění mřížky odshora (což znamená, že je lepší, když je chléb blíže k horním topným tělesům, lépe se nafoukne a upeče). Upečené placky zakryjeme látkou a před řezáním je necháme deset minut vychladnout.
Ingredience:
1000 g hladké mouky
2 sáčky sušených kvasnic
1 lžíce cukru
2 lžíce soli
150 ml vlažné vody
500 ml vlažného mléka
Popis přípravy:
Kvasnice, cukr a jednu polévkovou lžíci mouky rozmícháme v malém množství vlažné vody a necháme kynout. Přesijeme mouku, přidáme vzešlé droždí, mléko a sůl, a uhněteme vláčné těsto. Necháme je přikryté utěrkou kynout asi hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na 6-7 kousků, které vytvarujeme do bochánků, překryjeme je utěrkou a znovu necháme vykynout po dobu asi 10 minut. Bochánky roztlačíme na placky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Tupou stranou nože na jejich povrchu vytlačíme mřížku, potřeme je vlažnou vodou, přikryjeme vlhkým hadříkem a necháme je tak odpočinout nejméně 30 minut. Rozehřejeme troubu na 250 stupňů a chleba pečeme na druhém možném umístění mřížky odshora (což znamená, že je lepší, když je chléb blíže k horním topným tělesům, lépe se nafoukne a upeče). Upečené placky zakryjeme látkou a před řezáním je necháme deset minut vychladnout.