Stránka 1 z 3

Špičaté zelí (Spitzkohl)

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013, 12:50
od Brutzel-Svejk
Špičaté zelí jako příloha

Hlávka špičatého zelí
1 větší cibule
100ml vývaru
špek
sůl
pepř

Spitzkohl1.jpg
na talíři
Spitzkohl1.jpg (69.66 KiB) Zobrazeno 6458 krát



Špek a cibuli nakrájíme na kostičky, špičaté zelí na jemno.. Dáme pak prvé špek necháme zesklovat do světle hnědé barvy, přidáme cibuli ,dosmažíme. Zalejem vývarem, vhodíme do kastrolu zelí, osolíme, opepříme dle chutí. Doba vaření by neměla být delší jak 8-10 min. Špičaté zelí je delikátnější a jemnější chutí než zelí normální. Používá se jako příloha k pečenému vepřovému z bramborem či knedlíkem. Užití je možné i za čerstva jako salát.

Re: Špičaté zelí (Spitzkohl)

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013, 15:49
od drobek
Co to je špičaté zelí? Je to tohle? Tady se mu říká Napa cabbage, česky je to pekingské zelí.
Pochází z Číny, kde bylo kulturní plodinou již v 3. století. Předpokládá, že jde o spontánního křížence čínského zelí a vodnice, neboť prý v přírodě nebylo nikde nalezeno divoce rostoucí. Do Evropy se pekingské zelí dostalo někdy před rokem 1790 přes Vietnam. U nás se s prvními pěstitelskými pokusy začalo kolem roku 1930.
Pěstování pekingského zelí se však v Evropě i u nás rozbíhalo jen pomalu. Jednou z příčin je jeho citlivá reakce na klimatické podmínky. S velkovýrobním pěstováním se u nás započalo až v roce 1998.
NSK_ZE~1.JPG
NSK_ZE~1.JPG (14.54 KiB) Zobrazeno 6476 krát


Zdroj - Vikipedia, text i obrázek.

Re: Špičaté zelí (Spitzkohl)

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013, 16:58
od Brutzel-Svejk
To je cinske zeli.
A toto je Spitzkohl. Jiny nazev jsem nenasel. Podruhe udelam fotku.
http://de.wikipedia.org/wiki/Spitzkohl

Re: Špičaté zelí (Spitzkohl)

PříspěvekNapsal: 12 úno 2013, 19:41
od drobek
Já našel ve Vikipedii tohle:
Brukev zelná (Brassica oleracea) je dvouletá rostlina původní ve Středomoří a západní Evropě. Její odrůdy se pěstují jako košťálová zelenina
Divoká brukev zelná je vysoká bylina, prvním rokem tvoří růžici velkých, tlustých, šťavnatých listů na zdřevnatělém košťálu, druhým rokem vyhání 1–2 m dlouhý stvol nesoucí žluté květy. Dobře snáší sucho, roste i na zasolených a zásaditých půdách (na vápencovém podloží), ale nesnáší konkurenci jiných rostlin. Proto se její výskyt většinou omezuje na vápencové útesy, kde jiné rostliny nerostou.
Brukev zelná se jako zelenina pěstuje už tisíce let a za tu dobu bylo vyšlechtěno bezpočet kultivarů, které jsou na první pohled velmi odlišné. Brukev zelná je jedna z nejdůležitějších kulturních rostlin, její listy jsou bohaté na vitamín C a další zdraví prospěšné látky.

Ale ten obrázek v českém překladu mi nějak nesedí, i když latinské jméno souhlasí.
258px-Brassica_oleracea_He.jpg
258px-Brassica_oleracea_He.jpg (37.17 KiB) Zobrazeno 6470 krát

A tohle je obrázek spitzkohl, taky z vikipedie
220px-Spitzkohl-2.jpg
220px-Spitzkohl-2.jpg (11.25 KiB) Zobrazeno 6470 krát

Tak já nevím....

Re: Špičaté zelí (Spitzkohl)

PříspěvekNapsal: 13 úno 2013, 07:59
od Mánek
Tak to jsem taky nikdy neviděl... Njn, skleróza je bezva nemoc, furt se dovídám něco nového! :D