Quesadilla, (čti kesadija)
Napsal: 09 úno 2015, 14:37
Quesadilla v překladu vlastně znamená "malá věc se sýrem". Quesadillas jsou otoustované tortilly, a mezi nimi sýr (španělsky queso). Je jich moc druhů, a nenajdou se snad dva kuchaři, kteří by se shodli na tom, jak se mají připravovat; dělá je každý jinak, a je to vždycky dobré. Na grilu či barbecue, doma nebo venku nad otevřeným plamenem, na mastné pánvi nebo kontaktním grilu. Těm na kontaktním grilu se říká sinchronizado, protože se dělají z obou stran najednou. A tak je dělám i já.
Co je potřeba na základní recept.
pšeničné tortilly
strouhaný čedar. Tak se dělá v Mexiku a v USA, Eidam je nevýrazné chuti.
Přeptal jsem se znalce, totiž Maňany na ten sýr a toto mi odpověděl: V Mexiku by asi dali queso de Oaxaca, tomu se podobá náš feta, ale po sýrové vzpomínce na Huehuetenango bych zkusil bryndzu, to by určitě nemělo chybu. Bryndzou mě tam překvapili v již zmíněném Huehuetenangu, v Méridě na Yucatánu a ve Oaxace.
Další ingredience jsou v textu u popisů.
Rozehřejte litinovou, nebo prostě pánev na smažení na střední teplotu, lehce naolejujte, nebo stříkněte sprejem. Na pánev dejte tortillu, po 10 vteřinách otočte a znovu a znovu, až se na ní začnou dělat puchýřky. Pak na ni nasypte strouhaný sýr.
Na to přijde druhá tortilla, snižte teplotu na minimum, přikryjte poklicí. Zhruba po jedné minutě by měl být sýr roztavený, koukněte se. Pokud není, znova přikryjte. Až se sýr rozpustí, lopatkou obraťte. Spodní tortilla by měla být zlehka zahnědlá, pokud není, znovu zvyšte teplotu.
Servírujte s ledovým salátem na jemné nudličky nakrájeným, pokropeným jablečným octem a solí, rajčaty na kostičky, salsou , guacamole, jemně pokrájenou bílou cibuli, čerstvým posekaným koriandrem a zakysanou smetanou. To nemusí být všechno, prostě něco z toho na co je zrovna chuť a je to v lednici.
Hned několik receptů na salsu najdete zde: viewforum.php?f=38
A na guacamole (guaca je v aztéčtině avokádo a mole je omáčka) zde: viewforum.php?f=41
Steaková quesadilla:
Rozehřejte pánev s troškou oleje, přidejte steak, no, jakékoli hovězí, i hrudí, vlákno má po délce. Jednou otočte, maso má být svrchu hnědé, uvnitř středně syrové. Ono se to dodělá během další přípravy...
Přendejte steak na prkýnko, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočinout před krájením, aby nevytekla šťáva. Pak nakrájejte na 5 mm silné plátky, a pokud chcete, tak ještě na nudličky. Obé se připouští, quesadilla carne asada má maso přímo nadrobno nasekané.
Houby a papriky:
Na naolejované pánvi poduste houby a papriky do měkka, můžete s cibulí na proužky, jalapeňo papriky, rajčata na drobno, prostě cokoli. No, skoro.
Kuřecí quesadilla:
Syrové kuřecí maso bez kůže nakrájejte na drobno, ochuťte fajita, taco kořením, římským kmínem, oreganem.... Opečte maso na pánvi až není uvnitř růžové.
Právě tak můžete použít zbytků uvařeného nebo upečeného kuřete, pak už ho ovšem můžete použít rovnou.
Krevetová quesadilla:
Prajednoduché, protože krevety jak se prodávají mražené, růžové, už jsou uvařené. Tak je tam prostě jen dejte. Opravdu se vaší fantazii meze nekladou, cokoli co je dobré tam patří, včetně měkkého kozího sýra. Další postup je pak stejný jako u prosté sýrové quesadilly. Když je to hotové, položte na prkýnko a nakrájejte na dílky jako pizzu, podávejte pochopitelně ihned, než to vystydne.