Bábinčiny recepty, psané ručně kdysi před sto lety úhledným rukopisem do velkého sešitu v tvrdých deskách, jsou opatrovaným pokladem naší rodiny. Originál za ta léta již dost poznamenalo časté používání, pročež kdysi v šedesátých letech jsme s maminkou recepty přepsali v několika průklepech na staré remingtonce. V současné době je originál sešitu v pečlivém opatrování mé maminky, ale můj průklep pomalu ztrácí barvu a je jen mizerně čitelný. Proto si recepty přepisuji na tomto modernějším prostředku, aby byly zachovány i pro další generace.
Suroviny:
150 g jader vlašských ořechů,
100 g moučkového cukru,
6 zrnek nového koření,
na špici nože skořice,
150 g hladké mouky,
20 g hořké čokolády,
150 g másla,
6 hřebíčků
Postup přípravy:
Do mísy prosejeme mouku a cukr, nadrobíme máslo, přidáme 2x pomletá ořechová jádra, nastrouhanou čokoládu, pomleté nebo utlučené nové koření a hřebíčky, skořici a vypracujeme hladké těsto. Necháme je přikryté fólií ztuhnout v lednici a poté z něj tvoříme malé kuličky, které obalíme v mouce a vyplníme jimi formičky na tlapky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění okrajů. Upečené tlapky se vyklopí z formiček a ještě horké obalí ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Fascinuje mně hlavně používání "opravdových" surovin, chuť tohoto cukroví i jídel je proto fantastická...
Foto prozatím vypůjčené z Dolcevita.blog.cz