Doma se mi shromáždilo větší než malé množství jablek a pomalu ale jistě měla svůj nejlepší věk za sebou. No a protože jsem slíbil sousedovic babičce že jí upeču pivní štrůdl, tak jsem se jich konečně z velké části elegantně zbavil. Jedna nohavice šla sousedům a druhý štrůdlík si právě dávám k večeři. Jen tak mezi námi, mám ho raději než z kupovaného listového těsta.
Ingredience:
30 dkg hladké mouky,
1/2 kostky ztuženého tuku,
120 ml 10° piva,
5 jablek,
trocha strouhanky nebo strouhaného perníku,
mletý cukr,
mletá skořice,
rozinky nebo mleté oříšky,
trochu másla na potření.
Popis přípravy:
Do prosáté mouky nakrájíme tuk, přidáme pivo a vypracujeme těsto. To položíme na předehřátý talíř a přiklopíme předehřátým kastrolem. Po půl hodině těsto vyválíme na tenký plát, poklademe strouhanými jablky, posypeme strouhankou nebo strouhaným perníkem, mletým cukrem, skořicí, rozinkami, nebo mletými oříšky. Zatočíme závin, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.